Politică

''Fără Penali în funcţii publice'' a depăşit, la Cluj, pragul de 20.000 de semnături necesare

Campania "Fără Penali în funcţii publice" a strâns până în prezent 450.000 de semnături şi va continua în următoarele două săptămâni cu o caravană care va parcurge 12 judeţe pentru atingerea ţintei de 500.000 de semnături.

sursa foto facebook fara penali in functii publice- cluj

Legea actuală îngreunează însă procesul de strângere a semnăturilor, pentru că pe lângă plafonul de minim 500.000 de semnături la nivel naţional mai este o a doua regulă, ca în minim 21 de judeţe să existe 20.000 de semnături. În acest moment pragul a fost depăşit în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Braşov, Cluj şi Timiş.

Potrivit reprezentanţilor campaniei, strângerea semnăturilor va continua până în toamnă. Oricine poate ajuta la strângerea celor 500.000 de semnături necesare inițiativei cetățenești „Fără Penali în funcții publice”, atrăgeau recent atenţia, reprezentanţii Uniunii.


“După multe atacuri la adresa independenței Justiției, societatea civilă din România își cere dreptul la o clasă politică integră și performantă, exprimându-și dorința de a bloca prin Constituție accesul în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României al cetățenilor condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”, spuneau, la momentul iniţierii campaniei, reprezentanţii USR Cluj.

Astfel, clujenii pot să semneze pentru proiectul ce prevede includerea în Constituție a unui articol care să interzică persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate să nu mai poată ocupa funcții în administrația publică:


“Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnări." , spune textul care urmează a fi introdus în Constituția României conform propunerii.

abonare newsletter