Politică

Scenariul lui Turcescu. “Un singur om poate spulbera PSD la prezidențiale: Emil Boc”

Cu un an înainte de alegerile prezidențiale, încep să apară deja scenarii, posibili candidați și câștigători.

O postare pe Facebook a deputatului PMP Robert Turcescu zice că primarul Emil Boc este singurul cu șanse reale să facă praf forțele PSD. “Hai să nu vă mai fierb, există un singur om în România de astăzi care poate fi, cu şanse reale de succes, candidatul comun al forţelor anti-PSD în scrutinul prezidenţial de anul viitor: numele lui e Emil Boc! Restul sunt praf şi pulbere, iluzii şi calcule deşarte. Deci, Boc-Preşedinte!”.

Postarea a adunat mii de like-uri, dar și comentarii. Mare parte din cei care au comentat au luat afirmația deputatului PMP mai mult ca pe o glumă sau, cel puțin, scenariul li s-a părut amuzant.


“Adevărat. Mare om, mare caracter, modest, cu mult bun simț și cu mare putere de muncă și sacrificiu pentru țara lui. Să fie Boc președintele nostru”, “Ca să asculte de Băsescu? Nu”, “Ce să facă ca președinte?”, “Tare asta cu Boc. Am râs”, sunt doar câteva dintre comentarii.

Deputații și senatorii din Cluj au reacții diverse, de la mirare, până la hohote de râs și estimarea unui “zdrobitor” 5% ca șanse de reușită.


“Nu pot comenta o astfel de declarație, este părerea lui personală, eu îl apreciez foarte mult pe Boc pentru tot ce a făcut și ca primar și ca premier, pentru că chiar i-am urmărit activitatea, dar de aici încolo care sunt perspectivele pentru prezidențiale și să desemneze un candidat la prezidențiale un alt partid mi se pare un pic exagerat. Este și prematur. Deocamdată, așa cum s-a decis la nivelul partidului, îl susținem pe președintele Iohannis, dar după cum se vede, în țara românească mai sunt și indundații”, afirmă Florin Stamatian, deputat PNL, citat de ziar de cluj.ro.

“Este un scenariu de pseudosecurist de doi lei, moralitatea și etica domnului Turcescu s-au dovedit în ultima perioadă după certurile cu Traian Băsescu pentru că i-a întors spatele omului care l-a promovat”, este de părere Horia Nasra, președintele PSD Cluj.


“Este părerea dânsului, ce aș putea să comentez la o asemenea afirmație. Din punctul meu de vedere, șansele de reușită ar fi doar undeva până în 5. Ar însemna ca toate forțele de dreapta să se unească, să avem de-a face cu o Opoziție unită care să îl susțină pe Emil Boc. Mi se pare extrem de puțin probabil, dar ei își vor face planurile și vor vedea. De pe eșichierul politic de dreapta vor fi cel puțin 3-4 candidați, nu trebuie să fii politician ca să îți dai seama. De exemplu, actualul președinte presupun că sigur vrea să candideze”, afirmă Vasile Ilea, senator PSD, citat de ziardecluj.ro

Reacția deputatului USR, Emanuel Ungureanu, a fost: “Hehehehe!”


“Este campanie electorală, nu m-am gândit la o asemenea candidatură, noi ne concentrăm la candidatul nostru la prezidențiale. Orice cetățean are șanse mai mari sau mai mici, depinde de cine este susținut, depinde ce propuneri are. Probabil ca în perioada următoare să vedem tot felul de nume”, consideră Mihai Goțiu, senator USR.

Dan Tarcea, viceprimar și coleg de partid cu Emil Boc nu a răspuns la telefon. Nici primarul Clujului, Emil Boc, nu a putut fi contactat.


Boc, președinte. Același scenariu a fost și în 2014

În urmă cu patru ani, Elena Udrea spunea, cu referire la candidaturile pentru președinție, că “se vorbeşte” despre candidatura lui Emil Boc, deputatul PDL exprimându-şi speranţa în concretizarea acesteia. La acea dată, fostul preşedinte PDL, Emil Boc spunea că nu doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale.

Întreabt de jurnalişti la acea vreme dacă va candida pentru cea mai înaltă funcţie în stat, fostul preşedinte PDL a declarat că îşi menţine punctul de vedere, adică nu va candida. “Punctul meu de vedere este acelaşi şi mi-l menţin”, preciza Boc. În 2013, când s-a vorbit despre o posibilă candidatură a lui Emil Boc, fostul premier a spus, ironic, că va candida pentru preşedinţia la scara blocului.

Tot în urmă cu patru ani, fostul președinte Traian Băsescu spunea că “în 2016, într-un tandem cu Emil Boc la Cotroceni, m-aș vedea la Palatul Victoria, în fruntea Guvernului”.

"Dorinţa mea este să rămân în politica românească, încă am energie suficientă, vreau să cresc Partidul Mişcarea Populară şi, în 2016, să câştige alegerile. Sper că nici Ponta, nici Antonescu nu vor ajunge să devină preşedintele României", a spus Traian Băsescu.

Întrebat dacă se vede ocupând funcţia de premier, Băsescu a răspuns: "Nu spun că nu mă văd, de ce să resping ideea asta. În mod cert aş fi capabil să fiu un premier infinit mai bun... Nu exclud poziţia de prim ministru, într-un tandem Boc la prezidenţiale - un om în care aş avea cea mai mare încredere, de onestitate şi de credinţă faţă de ţară, şi de faptul că ştie să pună priorităţile naţionale deasupra celor de partid, deci cu un Boc candidat la prezidenţiale şi câştigător", spunea Băsescu în 2014.

abonare newsletter