Politică

Viktor Orban vrea un Schengen al Carpaților

Premierul maghiar Viktor Orban are planuri mari pentru al treilea mandat consecutiv în fruntea Ungariei.

El a declarat în Parlamentul de la Budapesta că vrea un fel de Schengen care să grupeze naţiunile din aşa-numitul bazin carpatic, într-un nucleu asemănător cu cel vestic care grupează Franţa, Germania, ţările Benelux şi cele scandinave.

Viktor Orban NU a nominalizat statele respective, dar din punct de vedere geografic, Munţii Carpaţi străbat, pe lângă Ungaria, alte şase ţări central şi est-europene - Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina, România şi Serbia, scrie digi24.ro.


În acelaşi timp, premierul s-a declarat un susţinător al Uniunii Europene. „Avem nevoie de UE şi UE are nevoie de noi, dar trebuie să renunţăm la visul nebunesc al Statelor Unite ale Europei”, a conchis şeful guvernului de la Budapesta.

„Doresc să-i conving pe vecinii noştri că împreună am putea deveni regiunea europeană cu cea mai mare securitate, cu cea mai rapidă dezvoltare, un spaţiu unitar din punct de vedere economic, comercial şi al transporturilor în Bazinul Carpatic. Anii trecuţi am dovedit de multe ori că nimeni nu trebuie să se teamă de maghiari, iar cei care cooperează cu noi, au de câştigat”, a spus premierul Ungariei.


Viktor Orban a depus joi jurământul în al treilea mandat consecutiv de premier al Ungariei, după ce a fost reales în mod oficial de Parlament şi a evocat proiecte până cel puţin în 2030.

Ultimele Stiri
abonare newsletter