Politică

Ungaria, amendamente la proiectul ONU privind imigranţii: "Ne vom opune oricărei propuneri care urmăreşte să impună cote"

Ungaria va propune amendamente la proiectul ONU care vizează luarea unor măsuri privind imigranţii şi la proiectul pentru reformarea sistemului Dublin pentru refugiaţi, a declarat joi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, relatează agenţia MTI.

În urma unei întruniri informale la Sofia a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană, Szijjarto a subliniat că trebuie clarificat faptul că imigraţia "este dăunătoare, prezintă riscuri şi ar trebui oprită".

Pachetul de măsuri în cadrul ONU urmează să fie adoptat la sfârşitul acestui an, iar negocierile interguvernamentale nu au început încă.


"Dacă viziunea va fi că migraţia e un lucru bun, care ar trebui încurajat, acest lucru ar putea provoca aproximativ 15 milioane de refugiaţi şi persoane care au nevoie de ajutor umanitar, din vecinătatea Europei, să se îndrepte către continent. Propunerile pe care Ungaria le va prezenta vor reprezenta o poziţie fermă faţă de cotele obligatorii de redistribuire a imigranţilor. Ne vom opune oricărei propuneri care urmăreşte să impună cote sau mecanisme de redistribuire, direct sau indirect", a spus Peter Szijjarto.

uvernul Ungariei va sublinia necesitatea unor măsuri suplimentare pentru protejarea frontierelor şi pedepse mai aspre pentru imigranţii ilegali.


"Siguranţa trebuie să fie primordială, nu poate reprezenta un gând secundar. Este responsabilitatea Uniunii Europene să garanteze securitatea statelor membre şi a cetăţenilor. Ungaria va milita pentru o politică strictă privind repatrierile: cei care au pătruns în Europa şi locuiesc ilegal pe continent trebuie să fie trimişi înapoi în ţările de origine în cel mai scurt timp posibil. Propunerile guvernului ungar garantează securitatea Europei, în timp ce reformele planificate pentru pachetul ONU privind migraţia şi regulile Dublin ar pune în pericol continentul", a mai spus şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Anterior, Ungaria anunţase că se va retrage de la discuţiile din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la un plan de măsuri privind imigranţii, în cazul în care nu va exista o schimbare de abordare agreată de Budapesta.


În luna februarie, Parlamentul Ungariei va vota proiectul de lege privind combaterea migraţiei ilegale şi consolidarea securităţii la frontiere. Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban susţine că singurul obiectiv al măsurilor este siguranţa naţională, iar acestea nu au un caracter antisemit.

Guvernul Ungariei a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. În hotărârea luată la 6 septembrie, Curtea de Justiţie a UE a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter