Politică

Este oficial. Clujul pierde 28 milioane euro. Viceprimar: Ne îndreptăm spre comunism

Plenul reunit al celor două Camere a respins un amendament adoptat în Comisiile de buget-finanțe, amendament potrivit căruia impozitul pe venit ar fi rămas integral la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale.

sursa foto GreatNews.ro sursa foto GreatNews.ro

“Majoritatea PSD-ALDE a respins toate amendamentele făcute de către PNL, amendamente care aveau rolul de a proteja Unitățile Administrativ Teritoriale Locale, de jegmănirea lor de către guvernul PSD-ALDE. Prin aceste amendamente urma să rămână, la același nivel, sumele ce provin din impozitul pe venitul general. Aceste sume provin din impozitele pe venituri, impozite care sunt plătite de către clujeni”, a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

Potrivit viceprimarului, aceste amendamente aveau și rolul de a ajuta autoritățile locale să-și continue investițiile programate.


“Cu regret constat că în loc să se realizeze descentralizarea promisă, se face o centralizare mascată, se concentrează puterea în pixul lui Dragnea, Tudose și Tăriceanu. Banii vor fi alocați discreționar pe criterii clientelare. În timp ce în Europa, principiul subsidiarității este aplicat din ce in ce mai mult, la noi în România, acest principiu este ignorat cu desăvârșire. În loc ca banii sa rămână la autoritățile care sunt cât mai aproape de oameni, la autoritățile care știu cel mai bine nevoile oamenilor, banii pleacă la București. Se pare că actuala putere dorește să ne îndreptăm spre comunism, economie centralizată, puterea concentrată doar în mâna unor indivizi, subjugarea justiției lipsa transparenței decizionale și nu în ultimul rând spre modelul de guvernare bolșevic”, a mai spus Tarcea.

Emil Boc a explicat că cetățenii nu vor suferi din cauza deciziilor luate la nivel național când se vor pierde din bugetul local aproximativ 28 de milioane de euro, adică o treime din bugetul de investiții. El a precizat că anul viitor, impozitele și taxele locale nu vor crește.


„Pierderea aceasta de 28 de milioane de euro rezultă din diminuarea cotelor din impozitul pe venit care revin municipiului. Până în 2018, municipiului Cluj-Napoca îi revenea un procent de 41,7% din cota de 16% care se plătea de către toți salariații din oraș. Pentru a se păstra aceeași sumă de bani ca în 2017, trebuia ca această cotă de 41,7% sa fie majorată la cel puțin 60%, însă s-a majorat de la 41,7 la doar 43,3%. Concret, diferența de 28 de milioane de euro înseamnă o pierdere directă la bugetul municipiului Cluj-Napoca, pierdere care reprezintă o treime din bugetul de investiții. Acest lucru afectează grav politica de investiții a municipiului pentru anul 2018 și de aceea am făcut un apel în primul rând la parlamentarii de Cluj: am transmis o propunere de amendament tuturor parlamentarilor de Cluj cu privire la Legea Bugetului, prin care i-am rugat să susțină majorarea de la 43 la 60% a cotei alocata primăriilor din impozitul pe venit. Îi rog să susțină acest amendament indiferent de culoarea politică, pentru că este vorba de interesul clujenilor și dezvoltarea în continuare a orașului nostru”, spunea recent primarul Emil Boc.

abonare newsletter