Politică

Declaraţie controversată a unui lider al Cataloniei: Există o dorinţă spre autonomie în Transilvania

Coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, Marc Gafarot i Monjó, crede că există o dorinţă, care se poate simţi, către autonomie, în Transilvania, unde trăieşte o importantă comunitate de maghiari.

sursa foto foter.ro sursa foto foter.ro

Marc Gafarot i Monjó a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă la sediul PPMT, că în Bucureşti atmosfera politică este mult mai centralistă decât în Transilvania, aspect care îi afectează şi pe maghiarii, dar şi pe românii din regiune.

„În România, în Transilvania, există o importantă comunitate de maghiari, au propria lor limbă, cultură şi cred că există o dorinţă, pe care o poţi simţi, către autonomie, în Transilvania, chiar dacă ea merge dincolo de limitele maghiarilor. Sunt români care trăiesc în Transilvania şi care au opinii diferite despre politica administraţiei interne a României decât alţi români din alte părţi ale ţării. În Bucureşti, atmosfera politică este mult mai centralistă decât în Transilvania. Asta, în opinia mea îi afectează şi pe maghiarii din Transilvania, dar şi pe mulţi alţi români din regiune”, a spus politicianul catalan.


Acesta a susţinut că situaţia actuală din Catalonia se apropie foarte mult de timpurile dictaturii lui Franco.

„Situaţia din Catalonia este fără precedent pentru o ţară democrată. Mulţi dintre cei care sunt mai în vârstă spun că seamănă cu vechiul regim al lui Franco, unul dictatorial, din cauza lipsei libertăţilor. Situaţia este total fără precedent pentru că preşedintele nostru catalan (Carles Puigdemont – n.a.), care, în treacăt fie spus, este căsătorit cu o româncă, s-a refugiat şi trăieşte acum în Belgia, unde aşteaptă examinarea ordinului de extrădare emis de autorităţile spaniole. În plus, opt membri ai cabinetului său, miniştri în guvernul său, şase bărbaţi şi două femei, sunt în închisoare, iar alţi doi activişti sunt de asemenea închişi în închisorile spaniole. Ceea ce ne face să concluzionăm că ne aflăm sub o stare de violare a drepturilor democratice”, a afirmat Marc Gafarot i Monjó.


Potrivit acestuia, referendumul pentru autonomia Cataloniei a fost boicotat de poliţia spaniolă şi au avut loc violenţe fără precedent între poliţie şi civili, care au fost demonstranţi nevinovaţi.

„ Asta arată că Spania are o problemă nu doar cu Catalonia, ci cu drepturile civile. Din păcate pentru cataloni, dar şi pentru spanioli, Spania urmează drumul Turciei, politica lui Erdogan. Asta este foarte trist, pentru că Spania este parte a UE de 30 de ani. Multe lucruri bune s-au întâmplat în acest timp în Spania. Noi nu avem nimic cu poporul spaniol, care este minunat, dar avem multe împotriva elitei politice spaniole, a sistemului politic, pentru că se îndreaptă împotriva interesului naţional al Cataloniei şi a valorilor ei”, a subliniat Gafarot i Monjó.

abonare newsletter