Politică

Premierul ungar Viktor Orban vine la Băile Tușnad să vorbească despre regionalizarea României

Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi mai mulţi miniştri şi secretari de stat din cabinetul său vor participa şi vor susţine prelegeri pe diferite teme la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, la care sunt aşteptaţi circa 70.000 de participanţi şi unde, printre altele, se va discuta şi despre regionalizarea României.

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Sándor Krisztina, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au fost invitaţi în special politicieni maghiari. Ea a mai spus că au fost făcute invitaţii şi către PNL, USR şi Preşedinţia României, dar că, cel puţin deocamdată, n-au fost primite răspunsuri de confirmare a participării reprezentanţilor acestora.

"Ca în fiecare an, şi în acest an pot să vă zic că e foarte greu să invităm oameni politici din Bucureşti care să stea la masă cu noi şi să dezbatem subiecte mai delicate, cum ar fi convieţuirea româno-maghiară, cum ar fi autonomia, folosirea limbii materne în instituţiile publice etc. Ştim ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni în media românească, cum a fost ţinta unor discursuri naţionaliste şi extremiste comunitatea maghiară. Din păcate, încă, politica românească nu s-a maturizat şi e păcat, dacă ne gândim că această universitate de vară a pornit de la nevoia unui dialog româno-maghiar; astăzi, în 2017 încă ne străduim să invităm oameni, politicieni din politica românească", a spus Sándor Krisztina.


Aceasta a mai spus că printre dezbaterile care vor avea loc în cadrul Universităţii de vară de la Tuşnad vor fi şi cele referitoare la regionalizarea României.

"Într-o lume cu incertitudini în creştere, credem că avem nevoie de puncte fixe. Puncte fixe sunt multe, şi Europa Centrală şi de Est e un punct fix pentru viitorul Europei şi pe această temă vom avea dezbateri mai multe, cu diferiţi invitaţi, politicieni, analişti politici care vor dezbate subiecte precum viitorul Europei, viitorul Europei Centrale şi de Est şi din perspectiva migraţiei. Punctul fix este şi Bazinul carpatic pentru comunitatea maghiară care trăieşte aici şi pe această temă vom avea diferite prelegeri cu politicieni invitaţi din partea Guvernului ungar, din partea partidelor politice maghiare din Transilvania şi din Bazinul carpatic. Punctul fix este şi Transilvania pentru noi; vom avea dezbateri cu lideri transilvăneni români şi maghiari care vor dezbate subiectul regionalizării României şi alte subiecte care sunt importante pentru cele două comunităţi din această regiune a ţării. (...) Punct fix este şi faptul că, de mai mulţi ani, dl. prim-ministru Orban Viktor va susţine o prelegere, sâmbătă, la Băile Tuşnad", a menţionat Sándor Krisztina.


Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) organizează, în perioada 18-23 iulie, la Băile Tuşnad, Harghita, a 28-a ediţie a Universităţii de vară şi a taberei studenţeşti de la Băile Tuşnad/ Tusvanyos.

Ultimele Stiri
abonare newsletter