Politică

Viktor Orban spune că Miklos Horthy a fost un "strălucit om de stat"

Miklos Horthy, conducătorul Ungariei din perioada interbelică şi a celui de-al doilea război mondial şi aliat al Germaniei hitleriste, a fost un "strălucit om de stat", a afirmat premierul ungar Viktor Orban.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" condamnă, înr-un mesaj postat pe Facebook, afirmaţia şefului guvernului de la Budapesta, amintind că "amiralul Horthy este responsabil de deportarea şi exterminarea evreilor din Ungaria şi Ardealul de Nord".

Potrivit blogului de analiză politică Hungarian Spectrum, Orban a făcut această afirmaţie într-un discurs susţinut săptămâna aceasta la Budapesta, cu prilejul inaugurării nou-renovatei case ce a aparţinut lui Kuno Klebelsberg, fost ministru ungar al educaţiei între anii 1922 şi 1931.


După ce a descris anii 1920 şi 1930 drept "o grea perioadă de încercare" în istoria ţării, Orban a afirmat că naţiunea ungară a putut supravieţui mulţumită "unor străluciţi oameni de stat, precum guvernatorul Miklos Horthy, premierul Istvan Bethlen şi (ministrul) Kuno Klebelsberg", a relatat Hungarian Spectrum.

"Condamnăm mesajul premierului ungar Viktor Orban prin care Horthy este descris drept "om de stat strălucit". Amiralul Horthy este responsabil de deportarea şi exterminarea evreilor din Ungaria şi Ardealul de Nord", a scris Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", într-o postare, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook.


Fostul guvernator Miklos Horthy a condus Ungaria în perioada interbelică, a aliniat-o la Axa cu Germania nazistă şi a rămas la conducerea ţării, o vreme, şi după intrarea naziştilor în Ungaria.

Etichete: discurs viktor orban
Ultimele Stiri
abonare newsletter