Politică

UPDATE Guvernul Grindeanu a fost demis. MOŢIUNEA de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru, 10 împotrivă. Cine este viitorul premier al lui Liviu Dragnea şi cum au votat parlamentarii clujeni

Prima moţiune de cenzură depusă de un partid împotriva propriului Guvern a trecut de Parlament. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost votată miercuri în plenul reunit al Parlamentului. Deputaţii social democraţi clujeni au votat moţiunea, aşa cum au anunţat încă de zilele trecute.

Guvernul Grindeanu a fost demis. Mircea Drăghici, parlamentar PSD, după numărătoarea voturilor: MOŢIUNEA de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru, 10 împotrivă Guvernul Grindeanu a fost demis. Mircea Drăghici, parlamentar PSD, după numărătoarea voturilor: MOŢIUNEA de cenzură a trecut cu 241 de voturi pentru, 10 împotrivă

UPDATE

Parlamentarii PSD de Cluj au anunţat încă de săptămâna trecută că vor vota moţiunea de cenzură. De asemenea, marţi, deputaţii social democraţi clujeni s-au revoltat după trocul UDMR-PSD privind consacrarea, prin lege, a zilei de 15 martie ca sărbătoare națională a comunităţii maghiare din România şi au subliniat din nou că vor vota moţiunea.  

"No, gata, no, hai! Votăm moțiunea! Guvernul Grindeanu trebuie să plece, să demisioneze, însă NU vom vota NICIODATĂ un «pachet de legi» care să afecteze viața de zi cu zi a românilor din Transilvania, România!", a scris Horia Nasra pe Facebook alături de o poză alb negru în care apare alături de deputaţii Cornel Itu și Cristina Burciu.


De asemenea, după votarea moţiunii,Cornel Itu a completat: “am votat pentru moţiune, am votat pentru normalitate, pentru constinuitate şi stabilitate. Acum urmează să se stabilească o întâlnire cu grupurile parlamentare şi se vor face propuneri pentru funcţia de premier”.

“Mă bucur că am reuşit şi că am avut încă o dată capacitatea de a ne mobiliza, că am reuşit să rămânem uniţi şi că toate acţiunile destabilizatoare nu au avut efect. Asta cu atât mai mult cu cât alianţa PSD-ALDE a demonstrat că poate fără contribuţia unei alte grupări parlamentare, mă refer aici direct la UDMR. Spun asta pentru că s-a tot vehiculat că suntem dispuşi la orice ca să trecem moţiunea. Dar uite că nu s-a întâmplat aşa”, a declarat şi deputatul Cristina Burciu. 


Liberalii şi UDMR-iştii au anunţat că nu vor participa la vot.

Nici deputatul clujean USR Emanuel Ungureanu nu a votat.


“Nu am votat! In PSD sunt găști care își dispută puterea. Au uitat complet de România. Eu am primit votul cetățenilor să votez legi în beneficiul lor sau să mă împotrivesc prin vot mârșăviilor majorității parlamentare”, a declarat deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu.

-----------------------------------------------------


UPDATE

Florin Georgescu, prim vice-guvernatorului BNR, ar fi numele cel mai vehiculat pentru funcţia de premier a lui Liviu Dragnea, după demiterea Executivului Grindeanu. Şi din miniştrii fostului Guvern, vor rămâne unii pe posturi, potrivit unor surse politice citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, Liviu Dragnea s-a întâlnit încă de luni seară cu mai mulţi membri din partid pentru a face lista cu numele viitorilor membri ai guvernului. Strategia lui Dragnea este să ceară sprijinul Comitetului Executiv Naţional pentru fiecare ministru în parte.


Sursele citate spun că liderul PSD ar vrea să meargă pe mâna prim vice-guvernatorului BNR, Florin Georgescu, pentru funcţia de premier.

Printre cei care vor face parte din Exectutiv se află şi miniştri din Guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Mihai Tudose şi Rovana Plumb îşi vor păstra portofoliile, anunţă surse politice.

Tudorel Toader va rămâne la Ministerul Justiţiei, în timp ce ALDE ar urma să-şi păstreze portofoliile actuale.

La Finanţe, postul ar urma să fie ocupat de un nume care a mai deţinut funcţia, Eugen Teodorovici. Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare.

Sorin Moisă şi Simona Miculescu sunt alte nume vehiculate de apropiaţii lui Liviu Dragnea pentru noul Executiv.

-----------------------------------------------------------------------

ŞTIREA INIŢIALĂ

Guvernul Grindeanu a fost demis. Moţiunea de cenzură a trecut cu 241 de voturi. Mircea Drăghici de la PSD a anunţat, după numărarea voturilor, că 241 de parlamentari au votat pentru moţiunea de cenzură, deci Guvernul Grindeanu a picat.

Moţiunea avea nevoie de 233 de voturi pentru a trece.

Ultimele Stiri
abonare newsletter