Politică

15 martie, Ziua Maghiarilor din România? Deputat PSD de Cluj: "No, gata, no, hai!"

Parlamentarii PSD de Cluj s-au revoltat după trocul UDMR-PSD privind consacrarea, prin lege, a zilei de 15 martie ca sărbătoare națională a comunităţii maghiare din România.

Deputații PSD de Cluj Horia Nasra, Cornel Itu și Cristina Burciu au anunţat, marţi, într-o postare pe Facebook, că nu vor vota niciodată legi care să afecteze viața românilor din Transilvania, făcând referire la proiectele de lege ale UDMR susţinute luni în Parlament.

"No, gata, no, hai! Votăm moțiunea! Guvernul Grindeanu trebuie să plece, să demisioneze, însă NU vom vota NICIODATĂ un «pachet de legi» care să afecteze viața de zi cu zi a românilor din Transilvania, România!", a scris Horia Nasra pe Facebook alături de o poză alb negru în care apare alături de Cornel Itu și Cristina Burciu.


Comisiile senatoriale de administraţie publică şi pentru drepturile omului au întocmit raport favorabil adoptării proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România.

Raportul comun al celor două comisii a fost adoptat cu majoritate de voturi, existând doar trei abţineri.


Şedinţa comună a comisiilor juridice, a drepturilor omului şi cea pentru administraţia publică s-a anulat, marţi dimineaţa, pentru a doua oară, din cauză că reprezentanţii UDMR şi PSD nu s-au înţeles asupra proporţiei unei minorităţi naţionale în populaţia unei localităţi de la care folosirea în administraţie a limbii respectivei minorităţi devine obligatorie.

De asemenea, Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenură. Printre actele normative care trebuiau votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca ziua maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter