Politică

Un judecător de la Înalta Curte a vrut să-l condamne pe Ludovic Orban la închisoare, după modelul Dragnea şi Năstase

Liberalul Ludovic Orban – fost viceprimar al Capitalei, fost ministru, fost candidat la Primăria Capitalei, actual candidat cu şanse mari la şefia PNL – a fost achitat la fond în dosarul de corupţie de la Înalta Curte. Decizia a fost luată cu majoritate de 2 la 1.

sursa foto stirileprotv.ro sursa foto stirileprotv.ro

Unul dintre judecătorii completului, Ştefan Pistol, a cerut condamnarea liberalului la un an de închisoare cu suspendare, potrivit România Curată.

În opinia separată, judecătorul Pistol a făcut o analiză amplă în care a comparat cazul lui Orban cu dosarele lui Dragnea, Năstase şi Florin Popescu de la PDL. Toate aceste personaje politice au în comun acuzaţia de folosire a influenţei de lider de partid pentru obţinerea de foloase necuvenite. Diferenţa e că Năstase şi Popescu au primit câte 2 ani cu executare, iar Dragnea, 2 ani cu suspendare.


Pistol face o analiză amănunţită şi sofisticată a infracţiunii de folosire a influenţei de lider de partid pentru obţinerea de foloase necuvenite. El teoretizează cu privire la subiectul activ şi pasiv al infracţiunii şi vine cu citate din sentinţele prin care au fost condamnaţi pentru această infracţiune Liviu Dragnea în procesul Referendumului, Adrian Năstase în procesul Trofeul Calităţii şi Florin Popescu în dosarul finanţării ilegale a campaniei PDL din 2012.

În schimb, magistraţii care au dispus achitarea, Daniel Grădinaru şi Geanina Arghir, consideră că Ludovic Orban şi denunţătorul lui, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, erau în relaţii apropiate de amiciţie şi nu se poate ajunge la concluzia că Orban ar fi avut o influenţă asupra omului de afaceri cu scopul de a-l constrânge să îi dea bani pentru campania electorală.


În plus, din interceptări nu ar reieşi că Orban ar fi solicitat o sponsorizare ilegală şi netransparentă. Şi nici că a cerut 50.000 de euro, ci doar a pronunţat cifra 50, care ar putea fi foarte bine de lei, prin urmare, nu s-ar fi depăşit plafonul legal prevăzut de legea finanţării campaniilor electorale, aşa cum susţine DNA.

Singura problemă identificată de cei doi magistraţi este cu privire la caracterul netransparent al cererii de sponsorizare, însă chiar şi aşa consideră că nu se poate spune cu certitudine că Orban ar fi avut intenţia de a ascunde sponsorizarea.


Pe scurt, fostul candidat al PNL al Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a fost acuzat de DNA că a acceptat promisiunea omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu de „sponsorizare” cu 50.000 de euro – în condiţii netransparente şi ilegale – a campaniei sale mediatice din pre-campania şi campania electorală pentru Primăria Capitalei din vara anului trecut.

Pe de altă parte, procurorii au interceptări ambientale cu Orban şi Urdăreanu de la întâlnirile lor din 1 şi 20 martie 2016. Iată o parte dintre ele.


„URDĂREANU TIBERIU: Ia zi! Te-ai gândit cum să… ce pot să?
LUDOVIC ORBAN: Îmm… 50…
URDĂREANU TIBERIU: 50?
LUDOVIC ORBAN: Îhî!
URDĂREANU TIBERIU: Şi cum, cash?
LUDOVIC ORBAN: Cum altfel?
URDĂREANU TIBERIU: Cam în ce perioadă? Când?
LUDOVIC ORBAN: Începând de… când poţi! Te gândeşti…
URDĂREANU TIBERIU: Ok… ok…
LUDOVIC ORBAN: Iar aici numai noi doi…ştim.
URDĂREANU TIBERIU: Păi îţi dai seama că la mine… eu o să îi scot… nu mai intrăm în detalii. Nu bag nici firma, nu bag nimic…
LUDOVIC ORBAN: Nu…E bine!
URDĂREANU TIBERIU: Şi… cu televiziunile cum faci?
LUDOVIC ORBAN: De aia trebuie aşa!
URDĂREANU TIBERIU: Da?…
LUDOVIC ORBAN: Despre ce vorbim?

……………………………………………………


LUDOVIC ORBAN: Deci singurul lucru care mă interesează e să apar pe ştiri, evenimentele…
URDĂREANU TIBERIU: Aha…
URDĂREANU TIBERIU: Atuncea ţi-i pregătesc în nişte tranşe.
LUDOVIC ORBAN: Exact.
URDĂREANU TIBERIU: 10, 15, 20…?
LUDOVIC ORBAN: Aşa, aşa. Mă suni când ai o…
URDĂREANU TIBERIU: Dar aşa, ca urgenţă, cam cât?
LUDOVIC ORBAN: Mi-ar trebui cam la sfârşitul săptămânii viitoare, începutul săptămânii celelalte…
URDĂREANU TIBERIU: O primă tranşă

Procuroarea de caz, Claudia Roşu, susţine că Orban ar fi comis infracţiunea în momentul în care ar fi acceptat promisiunea lui Urdăreanu de „sponsorizare” ilegală şi netransparentă a campaniei sale mediatice pentru alegerile locale.

Ludovic Orban  a fost audiat la DNA pe 18 aprilie 2016. În esenţă, Orban a admis că a discutat cu Urdăreanu despre primirea unei sponsorizări, însă – susţine el – în limitele legale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter