Politică

Legea care INTERZICE persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern, amânată de CCR

Curtea Constituţională a decis, joi, să amâne pentru a patra oară decizia în cazul Legii 90/2001, care îi interzice liderului Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, să facă parte din Guvern din cauza condamnării definitive cu suspendare.

Legea care INTERZICE persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern, amânată de CCR Legea care INTERZICE persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern, amânată de CCR

Magistraţii Curţii Constituţionale au amânat, joi, decizia în cazul Legii 90/2001 care îi interzice liderului PSD Liviu Dragnea să facă parte din Guvern din cauza condamnării definitive cu suspendare, termenul fixat pentru o nouă deliberare fiind 4 mai.

Astfel, excepţia de neconstituţionalitate ridicată în luna ianuarie de Avocatul Poporului la Legea 90/2001 a fost amânată, joi, a patra oară, în condiţiile în care preşedintele CCR, Valer Dorneanu, declara după a doua amânare că aceasta este cea mai grea speţă pe care au avut-o de rezolvat judecătorii CCR.


Dragnea a declarat, în repetate rânduri, că această lege este una „profund neconstituţională”. De asemenea, liderul PSD a subliniat că nu a solicitat funcţia de premier pentru sine, deşi i s-ar fi cuvenit, din cauza acestei legi, el folosind un termen destul de controversat la acel moment, respectiv „deocamdată”.

Avocatul Poporului susţine că în efectuarea analizei de neconstituţionalitate s-a constatat "lipsa de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri organizate în cadrul democraţiei constituţionale, aspect de natură să aducă atingere principiului echilibrului puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie, precum şi prevederilor art. 16 alin. (3) din Constituţie referitoare la ocuparea funcţiilor şi demnităţilor publice ”în condiţiile legii”.


Astfel, instituţia susţine că în legislaţia internă există diferenţe de tratament juridic în ceea ce priveşte condiţiile de ocupare a demnităţilor din cadrul puterii executive.

Etichete: liviu dragnea ccr
Ultimele Stiri
abonare newsletter