Politică

Familia tradițională revizuiește Constituția. Ce susţinere are proiectul de la Cluj.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport favorabil, cu majoritate de voturi, iniţiativei cetăţeneşti pentru revizuirea Constituţiei cu privire la redefinirea familiei.

Liberalii au depus un amendament la iniţiativa cetăţenească, prin care se elimină condiţia întemeierii familiei pe căsătorie, dar păstrează obligativitatea încheierii căsătoriei exclusiv între un bărbat şi o femeie. Amendamentul care “lasă loc” pentru parteneriatul civil a fost însă respins.

Parlamentarii clujeni, tradiţionalişti

Parlamentarii clujeni sunt conservatori şi tradiţionalişti când vine vorba de redefinirea familiei. În opinia acestora familia trebuie să se întemeieze pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.


“PNL va susţine modificarea Constituţiei în acest sens. Între timp, au apărut multe amendamente, în sensul că familia presupune un bărbat o femeie şi copiii, dar acestea sunt mai mult discuţii filosofice. Eu susţin familia tradiţională, activă, adică cu căsătorie între un bărbat şi o femeie care se duc la serviciu”, spune deputatul PNL Adrian Oros.

“Definirea familiei e un pic deficitară, eu susţin căsătoria aşa cum e tradiţional, între un bărbat şi o femeie, aşa cum este şi moral şi cum spune şi legea creştină. Pentru mine este importantă familia, nici cu familia uniparentală nu sunt în principiu de acord, pentru că un copil trebuie să se dezvolte într-un mediu armonios, care să îi dea conştiinţa a ce înseamnă celula de bază a unei societăţi. Sigur că vorbim de minorităţi, de drepturile lor, dar în momentul în care ajungi să înfiezi copii parcă nu sună bine pentru viitorul acelui copil. Mă refer desigur la cuplurile de acelaşi sex care înfiază copii”, a declarat deputatul PNL de Cluj Florin Stamatian.


“Va fi o temă de discuţie oricum până când se va ajunge la revizuire, dar ceea ce pot să vă spun e că am înţeles că s-au adunat 3 milioane de semnături pentru acest lucru. Este un lucru demn care trebuie luat în considerare, nu am nimic împotrivă. Vom vedea atunci, orice modificare a Constituţiei trebuie validată prin referendum”, a spus senatorul UDMR de Cluj Laszlo Attila.

În ce constă redefinirea familiei

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".


Procesul legislativ

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Curtea Constituţională a avizat pozitiv, pe 20 iulie anul trecut, iniţiativa de modificare a Constituţiei astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat atunci că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condiţiile legii, precum şi în privinţa respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetăţenilor, care nu pot fi suprimate. Valer Dorneanu a explicat că CCR a decis astfel să permită ca această iniţiativă să fie discutată de către Parlament, nefiind probleme de forma ale propunerii şi nici de suprimare a vreunui drept deja consacrat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter