Politică

Sondaj independent după proteste: Cu cine ar vota românii, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare

Un prim sondaj independent după protestele de stradă din ultimele 2 săptămâni arată o scădere puternică a intenției de vot a PSD.

Un sondaj independent relevă că, dacă în următoarea perioadă ar avea loc alegeri, PSD ar obține 31% din voturile populației, PNL - 17%, USR - 7%, ALDE - 2%. Procentajul nehotărâților este de 41%. 

La întrebarea „Cine credeți că este principalul vinovat pentru actuala criză politică?” 52% din intervievați văd ca principal vinovat coaliția guvernamentală, 28% - președintele, iar 6% - clasa politică, potrivit republica.ro.


Autorii studiului au identificat trei categorii de electorat pe baza răspunsurilor la întrebarea „Cu cine ați votat la alegerile parlamentare din 11 decembrie?": 

* Pro-Guvern, cei care declară ca au votat cu PSD sau ALDE 


* Non-partizanilor, cei care declară că nu au votat sau nu au vrut să spună cu cine au votat

* Anti-guvern, cei care declară că au votat cu PNL sau USR 


Liviu Dragnea este văzut ca principal vinovat pentru actuala criză politică de 41% din românii din grupul anti-guvern și de 24% din românii non-partizani.

La întrebarea „Care credeți că este soluția cea mai bună de rezolvare a crizei poltice actuale?”, 20% din responenți au spus guvernare responsabilă din partea PSD, iar 17 la sută demisia Guvernului.


Autorii anchetei au precizat că acesta este primul sondaj finanțat din colectă publică - crowdsourcing. Peste 200 de persoane au donat pentru realizarea studiului.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 965 de persoane cu vârste peste 18 ani, în perioada 7-11 februarie, prin metoda interviurilor telefonice asistate de calculator. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3,2%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter