Politică

BIOGRAFIE: Donald Trump, noul preşedinte al Statelor Unite, un politician care a speriat o lume întreagă

Noul preşedinte ales al Statelor Unite, Donald Trump, este produsul epocii televiziunii, al ego-ului său colosal şi al resentimentelor a zeci de milioane de americani albi, săraci, care se consideră trădaţi de clasa politică. În cursa pentru Casa Albă, mogulul a sfidat toate regulile politice din SUA şi nu numai, scrie The Independent.

Cu cât insultă mai mulţi oameni, cu atât mai mult succes pare să aibă Trump. El a ridicat capacitatea de a provoca scandaluri şi controverse la nivel de virtute, cel puţin pentru susţinătorii săi.

Ignoranţa sa politică este de multe ori uimitoare, la fel ca şi faptul că alege să nu ţină cont de adevăr într-o serie de dosare, scrie cotidianul britanic, precizând că discursurile sale sunt presărate cu minciuni, gafe, bigotism, misoginie şi rasism. Toate acestea ar fi distrus orice alt candidat până acum, însă pe Trump au reuşit chiar să îl ajute, până la un punct.


A câştigat învestitura republicană, însă platforma sa sfidează constant principiile tradiţionale republicane: comerţul liber şi pieţele deschise, rolul Statelor Unite de stâlp al alianţei occidentale în faţa puterilor rivale, precum Rusia, pe care Trump o admiră.

Cu toate acestea, a reuşit să ocupe cea mai importantă funcţie din lume – preşedinte al Statelor Unite.


Nu este prima dată când Trump s-a gândit să candideze. În 2012, el a fost pe punctul de a se înscrie în cursă, dar s-a răzgândit în ultimul moment şi a explicat că nu este pregătit să renunţe la afaceri.

În aceste condiţii, mulţi au crezut că indiciile că Trump va candida anul acesta nu se vor concretiza, aşa cum nu s-au concretizat nici în 1987, 1999, 2004 sau 2008. Aproape niciun analist, niciun jurnalist şi niciun membru al elitelor republicane nu s-a aşteptat la succesul omului de afaceri.


Anul trecut a dat startul unei campanii pline de controverse, care a sfidat toate regulile luptei politice, în condiţiile în care omul de afaceri miliardar a făcut nenumărate afirmaţii provocatoare. El a criticat în mod regulat acordurile comerciale încheiate cu China, Mexic şi alte ţări, pledează pentru taxe mai mari pentru cei bogaţi şi nu vrea ca statul să se implice mai mult în sistemele de servicii sociale şi de asigurări medicale, aşa cum cere partidul său.

De departe, însă, cele mai intens discutate promisiuni electorale ale sale sunt cele legate de imigranţi. El a spus că vrea să deporteze toţi străinii care se află ilegal pe teritoriul SUA, să interzică accesul musulmanilor pe teritoriul ţării şi să oblige Mexicul să plătească pentru construcţia unui gard la graniţa cu Statele Unite.


Cu toate acestea, în cursul unei vizite la Ciudad de Mexico, la invitaţia preşedintelui Enrique Pena Nieto, el nu a reuşit să discute subiectul. A aşteptat să se întoarcă pe teritoriul SUA, câteva ore mai târziu, pentru a repeta că Mexicul va plăti construcţia.

Dincolo de politică, Trump este cunoscut pentru proiectele imobiliare impresionante, precum zgârie-nori şi terenuri imense de golf, realizate în toată lumea, dar şi ca star de televiziune. El a participat la reality-show-ul “Ucenicul”, care a avut 14 sezoane.


Emisiunea l-a făcut pe Trump un personaj cunoscut pe plan mondial şi i-a consolidat imaginea de om de afaceri dur şi îndrăzneţ, cu un talent incredibil pentru negocieri şi compromisuri - una dintre calităţile pe care susţinătorii săi le apreciază cel mai mult la el.

Însă statutul de vedetă al lui Trump a fost şi un obstacol pe care acesta ar fi trebuit să îl depăşească pentru a-şi construi o imagine de politician serios, capabil să conducă Statele Unite.

Stilul său teatral şi temperamentul coleric şi-au făcut simţită prezenţa pe tot parcursul campaniei. Iar rivala sa democrată Hillary Clinton a profitat din plin de acest lucru, atât la cele trei dezbateri electorale, cât şi la mitinguri, unde a insistat că Trump nu este genul de om care să conducă armate şi să aibă acces la codurile nucleare.

Mogulul new-yorkez nu a ratat nicio ocazie să menţioneze averea pe care a strâns-o şi succesul său în afaceri, unul dintre punctele centrale ale platformei sale. Susţine că are 10 miliarde de dolari, deşi Forbes îi estimească activele la circa patru miliarde.

Omul de afaceri a anunţat încă de la început că îşi va finanţa singur toată campania, pentru a scăpa de influenţele donatorilor, dar şi pentru a avea mai mult timp la dispoziţie să discute cu alegătorii.

“Sunt foarte bogat”, a spus Trump în discursul de lansare a candidaturii, adugând că încrederea sa în sine este exact ce are nevoie ţara, după ce a fost condusă de “rataţi”.

De departe, însă, finalul cursei electorale a fost marcat de acuzaţiile de agresiune sexuală care îl vizează pe republican. Totul a început când presa a publicat o înregistrare cu acesta, din 2005, în care spunea că le poate face orice femeilor, pentru că este vedetă, şi chiar se lăuda cu gesturi ce puteau fi interpretate drept hărţuire sau agresiune sexuală. La scurt timp după aceea, au început să apară tot mai multe femei care l-au acuzat pe Trump. Analiştii se întreabă în prezent dacă se va ajunge la proces în vreunul dintre aceste cazuri.

Deşi şi-a construit campania pe ideea de ruptură de vechea gardă a Partidului Republican şi de schimbare, Trump nu este nou-venit în politică. Ani la rând, el a fost nelipsit din dezbaterile politice de dreapta şi a curtat numeroşi politicieni şi activişti conservatori.

Fosta vedetă de televiziune îşi asumă chiar meritul pentru decizia lui Barack Obama de a da publicităţii certificatul său de naştere, după ce l-a acuzat că nu a venit pe lume pe teritoriul american şi, deci, că nu are dreptul să fie şef al statului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter