Politică

Pe cine trimite Clujul în Parlamentul României. PRU deschide lista la Senat și Camera Deputaților cu doi "evadaţi" din PSD

Monitorul de Cluj vă prezintă într-un serial principalii candidați la alegerile parlamentare care vor avea loc în 11 decembrie.

Unii dintre cei care vor să prindă un loc în Legislativul României s-au remarcat de-a lungul timpului ca fiind protagoniștii unor episoade nefericite, în timp ce alții sunt mai puțin cunoscuți clujenilor.

Partidul România Unită (PRU) propune pe lista pentru Camera Deputaților respectiv Senat doi politicieni cu experiență în Parlament, dar care au mai multe "transferuri" la activ.


Sindicalistul Mircia Giurgiu (deschide lista la Camera Deputaților) a  făcut parte mai întâi din PRM., iar în 2008, Giurgiu a ajuns în Camera Deputaților pe listele PDL. În 2011 a activat o perioadă ca independent. Ulterior s-a înscris în PSD, până la încheierea mandatului.  De asemenea, fostul deputat a fost candidatul PSRO la Primăria Cluj-Napoca, la alegerile locale din iunie. Mircia Giurgiu a candidat și la alegerile locale din 2012, ca independent.

Recent, Giurgiu a câștigat un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI). El a contestat raportul elaborat de inspectorii ANI prin care a fost declarat în conflict de interese.


Mircia Giurgiu a fost acuzat de ANI că în mandatul său de deputat pe care l-a deţinut în în legislatura 2008-2012, ar fi încheiat un contract, prin care și-a angajat fratele în funcția de șofer în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând dispozițiile art. 70 și art. 71 din legea nr. 161/2003. În baza contractului, fratele său ar fi obţinut venituri salariale în cuantum total de 13.975 lei.

Alexandru Cordoş (deschide lista la Senat) a activat doar în PSD, însă a trecut la PRU în cursul săptămânii trecute, mai exact în ziua în care soția sa, Mihaiela, a fost condamnată la închisoare cu suspendare. El a declarat atunci că „s-a înhămat” la un alt proiect politic, alegând calea patriotismului.


„Am demisionat din PSD, nu vreau să dau acum mai multe detalii despre motive. M-am înhămat la un nou proiect politic şi am preluat funcţia de preşedinte interimar al PRU Cluj. Am depus la BEJ Cluj listele de candidaţi pentru Parlament. Eu voi ocupa locul I la Senat. Cred că este un moment de reformare a clasei politice clujene, un moment în care atenţia opiniei publice trebuie să se întoarcă spre ţară, spre naţiune, spre valorile naţionale româneşti. Am ales calea patriotismului deoarece îmi iubesc neamul, îmi iubesc ţara şi iubesc valorile tradiţionale româneşti”, a spus Cordoş.

Alexandru Cordoş nu a mai fost pus pe lista PSD Cluj pentru Senat din cauza problemelor de imagine pe care le are după ce soţia sa a fost condamnată la închisoare pentru trafic de influenţă.


În Senat, Alexandru Cordoș s-a remarcat printr-o activitate bogată, fiind în topul celor mai harnici senatori de mai multe ori. Parlamentarul a avut 31 de inițiative legislative, dintre care amintim una pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor și una pentru înfiinţarea Muzeului Locomotivelor din Dej, dar și una privind statutul personalului feroviar. Senatorul a susținut și 2 declaratii politice, însă s-a remarcat prin proiectul care propunea ca mamele care se întorc mai repede la serviciu să primească mai mulţi bani. El vroia ca părinţii care revin la muncă înainte de termenul legal de doi ani să primească pe lângă salariu şi jumătate din indemnizaţia care i se acorda dacă ar fi stat ac

Ultimele Stiri
abonare newsletter