Politică

Partidul M10 „sare” peste alegerile parlamentare la Cluj

Partidul Monicăi Macovei va avea candidați doar în câteva județe din țară, iar Clujul nu se numără printre acestea.

Partidul Monicăi Macovei se dezintegrează. M10 nu va avea candidaţi deloc la aceste alegeri parlamentare, deși inițial liderii anunțaseră că vor avea o listă atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senat.

La Cluj, nu există un val al plecărilor înspre alte partide, dar partidul Monicăi Macoi nu va reuși să strângă numărul necesar de semnături pentru a intra în cursa pentru parlamentare. “Vom avea candidați la aceste alegeri, dar nu și la Cluj, s-ar putea, pentru că nu știu dacă strângem toate semnăturile, e enorm de mult, avem semnături, dar nu destule. Avem probleme legate de reorganizări serioase și atunci am zis că trebuie să o luăm încet. Am avut un scandal cu secretarul nostru general, care negociază cu ALDE, iar unii au plecat la USR, care este pe val acum. La nivel național începem o reorganizare și atunci problemele sunt mai delicate. De aceea, vom participa cu un minim de candidați. Unii vizează să îl ducă in USR, alții în ALDE. Facem selecție naturală acum”, a declarat Adela Mîrza, vicepredinte M10.  


ALDE-M10, alianța care a durat două ore

M10 se confruntă, la nivel național cu plecări masive înspre USR și ALDE și cu negocieri fără mandat de la centru, peste capul liderilor. La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact joi, 13 octombrie, ALDE anunţa prin intermediul unui comunicat, că a semnat un acord privind o viitoare colaborare cu formaţiunea politică M 10, prin care partidul fondat de Monica Macovei s-ar angaja să sprijine candidaţii partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la alegerile parlamentare din 11 decembrie. La scurt timp, membrii  Biroului Politic Național al M10 au reacționat printr-o postare pe Facebook, afirmând că dezmint această informaţie. "În mod evident, nu vom susţine nici un candidat ALDE la alegeri", a subliniat conducerea Partidului M10.

Liderul M10 Monica Macovei a declarat că anunţul celor de la ALDE nu este adevărat şi că va cere, în calitate de membru al M10, excluderea secretarului general al partidului, Ovidiu Simion, din M10 "dacă a semnat un astfel de act". După două ore, ALDE a revenit cu un alt comunicat, admiţând că, de fapt, nu a fost semnat niciun acord între cele două partide politice, deşi a existat "o întâlnire între conducerea ALDE şi M 10, reprezentată de către secretarul general al partidului, Ovidiu Simion, privind o eventuală colaborare politică în perspectiva alegerilor parlamentare".


"În primul rând, comunicatul ALDE cuprinde informaţii neadevărate, defăimătoare şi denigratoare, şi de derutare a electoratului. Nu este adevărat. Conducerea M10, Biroul Politic Naţional nu a semnat niciun act de colaborare de niciun fel cu ALDE. Iar dacă secretarul general interimar al M10, despre care se menţionează în comunicatul ALDE, a semnat un astfel de act nu a avut mandatul BPN al M10 şi, în aceste condiţii, eu voi propune excluderea lui. Cred că este singura sancţiune, dar sigur că va decide o Comisie Naţională de Etică. Noi avem comisii de etică", a declarat Monica Macovei.

Alianțe doar cu partide curate

Întrebată dacă, totuşi, au avut loc discuţii preliminare între ALDE şi M10 pe această temă, Macovei a răspuns afirmativ.


În acest context, întrebată dacă M10 ar lua în calcul să încheie un astfel de acord politic pentru alegerile parlamentare cu un alt partid, Macovei a răspuns că "poate cu nişte partide noi, curate", dar că a trecut termenul pentru alianţele electorale. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter