Politică

Augustin Zegrean: Constituția e bine făcută - o muzică ce sună bine; decât modificată, mai bine alta

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a afirmat că Legea fundamentală este “bine făcută” și că problema în România acum nu este modificarea Constituției, iar cei care cer asta, de multe ori, nu știu ce vor să schimbe.

"Sunt unii care tot timpul spun că trebuie schimbată Constituția și chiar am întrebat pe unii dintre ei ce anume trebuie modificat. Să știți că nu prea știu să răspundă la întrebare concret, ce ar vrea să schimbe în Constituție. (...) Eu cred că această Constituție este bine făcută. Pe baza acestei Constituții s-au dezvoltat instituțiile statului și România a funcționat și, uite, a ajuns membră UE, membră NATO, pe baza acestei Constituții", a spus Zegrean, într-un interviu acordat Agerpres.

Potrivit acestuia, în prezent, problema în România nu este modificarea Constituției. Cât privește posibilitatea schimbării Legii fundamentale, Zegrean a arătat că acest lucru este posibil oricând, dacă poporul vrea asta.


"Până când oamenii înțeleg modul de funcționare, mai durează. Unii nu înțeleg niciodată și atunci li se pare că nu e în regulă cu Constituția. Faptul că ție nu îți place nu înseamnă că ea nu este bună. (...) Eu le-am spus mereu celor care vor să modifice Constituția că ar fi mai bine să facă alta decât să o modifice, pentru că asta este gândită așa și toate instituțiile sunt corelate, sunt acordate între ele, este o muzică ce sună bine. Dacă modifici, pe-aici, pe-acolo, nu știu dacă lucrurile vor mai merge la fel de bine", a adăugat Zegrean.

Fostul președinte al CCR a vorbit și despre decizii ale Curții care au stârnit interesul opiniei publice, precum cea referitoare la abuzul în serviciu. El a catalogat drept "o situație incredibilă" faptul că legea de explicare a unui articol din statutul deputaților și al senatorilor, în care se spune că cei care și-au angajat rudele înainte de 2013 la birourile parlamentare nu au comis infracțiunea de conflict de interese, a fost votată iar apoi Curtea a fost sesizată tot de cei care și-au dat votul.


"Ce pot doar să bănuiesc, bănuiesc că au avut legitimare din partea Curții pe această lege. Pot să vorbesc despre ea, pentru că nu voi mai fi aici când se va judeca. Deci, nu o să mai am interdicția de a mă pronunța, că nu mai pot să fiu acuzat de antepronunțare. Dar este prima dată când se întâmplă acest lucru: cei care votează o lege, să sesizeze după aceea Curtea cu legea pe care au votat-o", a subliniat Zegrean.

Etichete: augustin zegrean ccr
Ultimele Stiri
abonare newsletter