Politică

ALEGERI LOCALE 2016 Sacul cu buletine de vot: metoda suveica sau alarmă falsă?

De la o secţie de votare de pe strada Horea ar fi dispărut 100 de buletine de vot. Un caz singular sau a fost parte dintr-o acțiune mai amplă?

Poliţia Cluj spune că la nivelul județului sunt în curs de cercetare două infracțiuni pentru fraudă la vot, în timp ce PNL spune că la o secţie de votare de pe strada Horea s-ar fi sustras peste 100 de buletine de vot pentru Consiliul Judeţean. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj spun că această sesizare nu se confirmă, dar totuşi dosarul a fost trimis procurorilor pentru luarea unor măsuri, dacă va fi cazul.

La fiecare tur de scrutin, reprezentanţii partidelor sunt cu ochii în patru la membrii celorlalte partide pentru a semnala autorităţilor şi la partid eventualele situaţii ilegale prin care se poate frauda votul. Unele dintre aceste metode pot să fie realizate de “specialişti” în afara secţiilor de votare, iar pentru alte metode e nevoie de cei din interior.


Aşa s-a întâmplat şi duminică când reprezentanţii PNL Cluj-Napoca au transmis un comunicat presei prin care semnalau faptul că la secţia 159 de pe strada Horea din Cluj-Napoca “reprezentantul PSD-ALDE din acea secţie de votare a sustras peste 100 de buletine de vot pentru Consiliul Judeţean pe care le-a depozitat în pungi de plastic, fiind prins în flagrant de către reprezentanţii PNL”.

„Au fost sesizate atât Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 1 Cluj-Napoca, cât şi Poliţia Municipiului care demarează o anchetă în acest sens. Reprezentanţii PNL au solicitat BEM îndepărtarea celor doi reprezentanţi ai PSD şi ALDE din secţia de votare. Fapta săvârşită de reprezentantul PSD-ALDE este infracţiune. PNL Cluj-Napoca îşi exprimă indignarea cu primire la aceste practici patentate de PSD în special în judeţul Teleorman şi care sunt aplicate acum şi în municipiul Cluj-Napoca. Ne exprimăm încrederea că instituţiile abilitate vor lua măsurile legale care se impun astfel încât persoanele responsabile de săvârşirea acestor fapte să fie sancţionate”, spuneau reprezentanţii PNL Cluj-Napoca.


Problemă organizatorică sau fraudă masivă?

Marţi, IPJ Cluj remitea un comunicat de presă în care se arăta faptul că poliţiştii anchetează două cazuri de fraudă la vot, pe lângă aceasta, poliţiştii constatând şi nouă fapte de natură contravențională, dintre care cele mai multe semnalau fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinelor de vot. Niciun cuvânt despre sesizarea făcută de PNL Cluj-Napoca. Chestionaţi în legătură cu acest subiect, reprezentanţii IPJ Cluj au declarat că sesizarea în cauză nu se confirmă.

“În acest caz (n.red. sustragerea celor peste 100 de buletine de vot) a fost vorba de o problemă de organizare. În fapt, un membru al secţiei respective de votare ar fi pus buletinele de vot într-o pungă şi le-ar fi mutat pe un alt scaun pentru a face loc altor persoane să se aşeze pe scaunul respectiv. A fost chestiune organizatorică ce ţinea de bunul mers al secţiei de votare. Dosarul a fost trimis mai departe la Parchet pentru luarea măsurilor legale”, au transmis reprezentanţii IPJ Cluj.


Nicăieri în procedurile de desfășurare a votului nu există practica punerii buletinelor de vot în pungi de plastic şi e cel puţin ridicol că poliția clujeană poate crede aşa ceva.

În plus, faptul că erau numai buletine de vot pentru Consiliul Judeţean, care sunt identice în tot județul, sugerează o intenție de fraudă, pentru că ele ar fi putut fi folosite în orice secție de pe raza județului, mai ales în secțiile din mediul rural, unde atenția comisiei este adesea mai redusă şi e mai mică probabilitatea să sesizeze cineva ca buletinele de vot au pe verso o altă ștampilă de control.


Cea mai des întâlnită formă de fraudă: metoda suveica

Ce reprezintă de fapt metoda “suveica”: metoda prin care fie sunt tipărite buletine suplimentare, fie pur şi simplu se fură câteva buletine de vot din fiecare secţie, de către cei care pun la cale acţiunea. Aceste buletine sunt marcate anterior votării, cu ştampila de control şi cu ştampila "Votat" sau au fost ştampilate de către "acţionari" în momentul în care au fost ei în cabină şi au furat buletinele. Buletinele pot fi înmânate unui alegător care, în cabina de vot le schimbă (cel primit în secţia de votare este înlocuit cu cel cu care a venit de acasă), urmând ca primul (buletinul de vot gol) să fie predat contra unei sume de bani.

Acesta urmează aceeaşi schemă, astfel încât fiecare alegător complice la fraudă bagă în urnă un buletin de vot ștampilat anterior și scoate ilegal din secţie un buletin neștampilat. Eticheta votat de pe spatele cărții de identitate și buletinul de vot nefolosit sunt dovada că votul falsificat a ajuns în urnă și pe baza lor „alegătorul” își primește răsplata (bani sau alte avantaje). Buletinul de vot în alb urmează aceeași cale, devenind un buletin vot preștampilat și „produce” la rândul lui un vot fals și un alt buletin neștampilat. Mișcarea de du-te-vino a buletinelor de vot a dat numele metodei „Suveica”.

abonare newsletter