Politică

Peste 80% dintre români nu ar vota la locale o persoană cercetată pentru fapte de corupție

Aproximativ 80% dintre români spun că nu ar vota la alegerile locale din iunie pentru funcţia de primar o persoană care este cercetată sau judecată pentru fapte de corupţie, se arată într-un sondaj INSCOP.

De asemenea, opiniile sunt relativ împărţite în ceea ce priveşte alegerea edililor într-un singur tur de scrutin.

38,3% dintre respondenţi declară că nu vor vota primarul în funcţie sau actualul primar interimar, în timp ce 37,8% spun că da. 19,8% dintre români sunt nehotărâţi, iar 4,1% aleg varianta nu ştiu/ nu răspund.

Majoritatea populaţiei este intransigentă când vine vorba despre fapte de corupţie, arată cercetarea sociologică. Astfel, întrebaţi dacă ar vota pentru funcţia de primar al localităţii o persoană care este cercetată sau judecată pentru asemenea fapte, dar care nu este condamnată definitiv, 82,6% dintre români răspund negativ şi doar 8,4% afirmă că ar vota un astfel de candidat.

Întrebaţi cum ar prefera să îşi aleagă primarul din localitatea în care domiciliază, 45% dintre respondenţi au declarat că doresc să îşi desemneze edilul într-un singur tur de scrutin, în timp ce 39,1% au optat pentru două tururi de scrutin. 15,9% din populaţie nu ştie sau nu răspunde la această întrebare.

Sondajul realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul a fost efectuat în perioada 21 - 28 martie, pe un eşantion de 1.063 de persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/ minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului: multi-stratificat, probabilistic. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter