Politică

Proiect de lege: Se propune etichetarea alimentelor în funcție de riscul cardiovascular

Liberalii cer marcarea produselor alimentare cu etichete care să informeze consumatorii cu privire la riscul cardiovasculat asociat consumului alimentului pe care îl cumpăra, precum şi acordarea de tichet de masă BIO, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Printre inițiatorii proiectului se numără și deputatul clujean Adrian Oros.

Propunere legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boala cardiovasculară prevede ca ''în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, toţi producătorii de alimente procesate au obligaţia de a identifica toate produsele alimentare care reprezintă un risc cardiovascular pentru consumator, şi de a include în eticheta produselor, eticherta de risc cardiovascular'', potrivit textului de act normativ.

Prin etichetare corespunzătoare se înţelege aplicarea unui simbol dreptunghiular de culoare roşie, pentru risc ridicat, galbenă pentru risc moderat şi verde pentru risc scăzut al incidentei unor boli cardiovasulare, potrivit sursei citate.


Costurile de producţie a noilor etichete este absolut neglijabil, suprafaţa însumata a etichetelor tricolore nedepăşind 10% din suprafaţa totală a etichetei produsului, susţin iniţiatorii în expunerea de motive.

De asemenea, în cazul în care produsele nu sunt preambalate şi etichetare, vânzătorul au obligaţia de a afişa la loc vizibil eticheta de risc cardiovascular, mai arata textul de lege depus la Senat.


Proiectul de lege prevede că Ministerul Sănătăţii are obligaţia de a explica publicului larg, prin mass-media, modul în care trebuie decodate simnolurile reprezentate de etichetele de risc precum şi riscurile asociate cu consumul produselor de risc.

Liberalii îşi propun să modifice şi Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, prin acordarea unui tichete de masă BIO.


Valoarea nominală a unui tichet de masă BIO este cu 20% mai mare decât a celorlalte tichete, potrivit sursei citate, iar acestea nu pot reprezenta mai mult de 25% din numărul de tichete de masă, din luna respectivă.

Tichetele de masă BIO pot fi utilizate numai pentru achiziţionarea de produse alimentare neprocesate, inclusiv din pieţele agro-alimentare de la comercianţii autorizaţi, precum şi prodise alimentare de orice fel care poartă eticheta "bio", potrivit iniţiative legislative.


Punerea în aplicare şi controlul acestei legi revine Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţă Alimentară (ANSVSA).

Liberalii propun şi sancţiuni pentru nerespectarea legii, astfel prima abatere se sancţionează cu avertisment scris şi obligaţia de conformare în 30 de zile calendaristice, în timp ce la a doua abatere producătorii risca o amendă cuprinsă între 100 şi 10.000 de lei, însoţită de suspendarea comercializării produselor respective.


Iniţiatorii susţin în expunerea de motive ca bolile cardiovasculare, diabetul şi bolile renale sunt responsabile pentru majoritatea cheltuielilor şi majoritatea cazurilor de deces din România, acestea având cel puţin un determinat în alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool sau de tutun.

"Eticheta tricolora'' este un proiect promovat de Societatea Europeană de cardiologie precum şi de Societatea Româna de Cardiologie, iar implementarea prevederilor prevăzute de legea propusă ar schimba semnificativ în bine starea de sănătate a populaţiei, într-un interval de 5-20 de ani, susţin iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ultimele Stiri
abonare newsletter