Politică

OUG privind interceptările, pe masa senatorilor

Biroul Permanent al Senatului urmează să stabilească luni un calendar al dezbaterii OUG privind interceptările şi să sesizeze comisiile de specialitate spre avizare şi raport.

OUG privind interceptările intră de luni în procedură la Senat, PSD susţinând că există îndoieli referitoare la constituţionalitatea actului, în timp ce preşedintele Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, spune că "România are nevoie de aşa ceva" pentru că trăim "într-o zonă tulbure".

Caracterul de constituţionalitate al ordonanţei privind interceptările va fi analizat extrem de serios, a anunţat şi senatorul social-democrat Ioan Chelaru, membru al Biroului Permenant al Senatului, al Comisiei juridice, dar şi al comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.


După dezbaterea în comisii, ordonanţa de urgenţă va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

OUG, emisă ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, prevede că procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructură Serviciului Român de Informaţii, dar nu şi personalul serviciului secret.


Centrul Naţional de Interceptare a comunicaţiilor - desemnat prin lege cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale - asigura accesul nemijlocit şi distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedura Penală.

Ultimele Stiri
abonare newsletter