Politică

UDMR Cluj: Proiectul de lege privind utilizarea exclusivă a limbii române este extremist

Un proiect de lege referitor la utilizarea exclusivă a limbii române, care a trecut tacit în Parlament, a stârnit reacții în rândul liderilor UDMR.

Președintele UDMR Cluj Csoma Botond consideră că legea privind utilizarea limbii române ca limbă oficială a statului, adoptată tacit de Camera Deputaţilor, este neconstituţională și chiar extremistă.

“Eu sper să nu treacă de Senat acest proiect, pentru că ar fi o lege care dăunează relațiilor româno-maghiare. Cred că este un proiect neconstituțional și extremist și ne-ar trimite înapoi în Epoca de Aur”, a spus Csoma Botond, liderul UDMR Cluj.


La rândul său, președintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat că adoptarea tacită a propunerii legislative pentru respectarea utilizării limbii române ca limba oficială a statului român a stârnit îngrijorare şi revolta în rândul comunităţilor maghiare.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit, în şedinţa de miercuri, o propunere legislativă care prevede interzicerea utilizării limbii materne a minorităţilor naţionale în raporturile cu autorităţile administraţiei publice locale, precum şi cu serviciile publice deconcentrate, decizie criticată în plen de reprezentanţii minorităţilor naţionale.


Actul normativ adoptat tacit prevede că şedinţele Consiliilor Locale, Judeţene şi orice fel de întâlniri oficiale ale angajaţilor, funcţionarilor şi demnitarilor statului român se desfăşoară obligatoriu numai în limba româna, iar pentru invitaţii străini sau participanţii care nu au cetăţenia româna se asigura traducere oficială.

De asemenea, se interzice afişarea anunţurilor de interes public, a comunicărilor oficiale, a site-urile instituţiilor publice de orice, în altă limbă decât cea oficială a statului român-limba româna.


Senatul este camera decizională.

Ultimele Stiri
abonare newsletter