Politică

Pe cine trimite ALDE în lupta pentru Primăria Cluj-Napoca?

Deși inițial au anunțat că o vor susține pe Steluța Cătăniciu la Primăria Cluj-Napoca, reprezentanții ALDE Cluj analizează acum și alte variante.

În urmă cu aproximativ două luni, liderii noii formațiuni ALDE (rezultată din fuziunea PC și PLR) anunțau că o vor susține pe Steluța Cătăniciu la Primăria Cluj-Napoca.

Între timp însă, deputatul clujean Steluța Cătăniciu -fostă PDL, fostă PNL, actuală ALDE- a pierdut definitiv procesul cu ANI și, potrivit legii, nu mai poate candida la alegerile locale.  


Leonard Horvath și Adrian Mureșan, posibili candidați

Astfel, la Cluj-Napoca, ALDE îi promovează în acest moment pe Leonard Horvath, care este și lider al ALDE Cluj-Napoca și pe Adrian Mureșan, unul dintre consilierii locali necunoscuți ai Clujului, ambii provenind din fostul Partid Conservator. Potrivit liderilor noii formațiuni politiee, o decizie urmează să fie luată în perioada următoare, după o analiză a propunerilor care provin din partea ambelor partide ce au fuzionat, formând ALDE. De asemenea, presa locală a scris recent, mai în glumă mai în serios, că fostul președinteal CJ Mihai Seplecan ar putea fi susținut de noua formațiune politică ALDE.. 

ANI, piedica dintre Cătăniciu și Primăria Cluj-Napoca

Deputatul Steluța Cătăniciu a pierdut, definitiv, procesul cu inspectorii ANI, la sfârșitul lunii noiembrie. Înalta Curte i-a respins recursul ca nefondat. Chiar dacă se află în această situație, Steluța Cătăniciu nu își va pierde mandatul de parlamentar, pentru că legea îi permite să-și păstreze funcția, arată specialiștii în drept.


Pe de altă parte, o altă lege, 176 din 2010, prevede ca aceia aflați în conflict de interese să nu mai poată candida la viitoarele alegeri, mai exact pentru o perioadă de doi ani.

Astfel, potrivit Legii privind statutul parlamentarilor, “calitatea de deputat sau de senator încetează (…) în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces”. Nu și în cazul conflictului de interese, ceea ce, potrivit specialiștilor în drept este ilogic și totodată conduce la o inechitate.  


În decembrie 2013, un judecator de la Curtea de Apel Cluj a respins contestaţia deputatului Steluţa Cătăniciu, faţă de raportul Agenţei Naţionale de Integritate, care stabilise că se afla în conflict de interese, în perioada în care şi-a exercitat funcţia de consilier local al Primariei Cluj-Napoca. În luna martie, inspectorii Agenției Naționale de Integritate au anunțat că deputatul clujean liberal Steluța Cătăniciu s-a aflat într-o situație de incompatibilitate pe vremea când ocupa funcția de consilier local clujean și, în același timp, a reprezentat în instanță o societate comercială pentru care și-a exprimat votul de membru al CL din cadrul municipalității clujene.

Irimie vrea la Primăria Turda

La aceste alegeri locale, ALDE Cluj își propune să câștige 11 primării. Unul dintre candidații care au spus ferm și răspicat că vor un mandat la Primăria Turda este deputatul ALDE Mircea Irimie, care provine din fostul PC. Irimie se află la primul mandat în Legislativul României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter