Politică

Ce schimbări politice ne aduce 2016?

Anul care a început este anul schimbărilor în politică, pentru că românii își vor alege primarii și parlamentarii. Primul test vor fi alegerile locale, iar în toamnă vor fi alegeri parlamentare.

Vor fi și câteva noutăți la alegerile din 2016, printre acestea fiind modul de alegere a primarilor, președinților de consilii județene și parlamentarilor.

Primarii, aleși într-un singur tur

În acest an, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin ceea ce, susţin liberalii, îi avantajează pe cei de la PSD, aceştia având mai mulţi edili în funcţie. Liberalii au iniţiat un proiect de lege privind alegerea primarilor în doua tururi de scrutin, proiect care se află în dezbaterea Parlamentului. Acest proiect nu s-ar putea aplica la alegerile din acest an chiar dacă ar trece, pentru că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înaintea alegerilor.


Primele anunțuri de candidatură la Primăria Cluj-Napoca

Anul trecut partidele politice și-au anunțat primele intenții de candidaturi la localele din 2016. Până în prezent, la Cluj și-au anunțat oficial intenția de a candida la Primăria Cluj-Napoca Emil Boc, Aurelia Cristea și jurnalistul Liviu Alexa.

PSD nu se poate lăuda nici la ora actuală cu prea mulți posibili candidați la Primărie, “suspendatul” Alexandru Cordoș și demisionarul de la conducerea Consiliului Județean Ioan Oleleu, fiind din start două variante excluse.  


Astfel, din PSD, singura variantă cu șanse la primărie a rămas deputatul Aurelia Cristea, despre a cărei candidatură s-a tot vorbit în spațiul public încă de anul trecut. Aceasta și-a anunțat candidatura în luna octombrie a anului trecut.

Un studiu făcut de IRES- institutul deținut până nu demult de vicepremierul Vasile Dîncu – releva, la momentul primelor anunțuri de candidaturi, faptul că Aurelia Cristea ar lua bătaie de la jurnalistul Liviu Alexa care și-a anunțat candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca în luna mai. Alexa a făcut public  un sondaj realizat la începutul anului trecut, pe un eșantion consistent în care el era opțiunea fermă a clujenilor cu 76 la sută într-o eventuală confruntare "cap la cap" cu deputatul PSD Aurelia Cristea, pe care o preferau de 3 ori mai puțini clujeni.


Cel care și-a anunțat ultimul candidatura a fost actualul primar al Clujului, Emil Boc (PNL), care pornește de fapt cu cele ma mari șanse. Acesta a ezitat însă de mai multe ori să facă un anunț public, lăsîndu-și colegii de partid să vorbească în numele lui. În cele din urmă, Boc a decis să candideze împins de sondajele de partid, potrivit liderilor PNL.

Președintele CJ, ales de consilieri

O noutate va fi în acest an și alegerea președinților de consilii județene. Alegerea acestora se va face prin votul majorităţii consilierilor judeţeni, potrivit noii legi. De asemenea, pentru revocarea unui şef de CJ va fi nevoie de votul a două treimi.


Miza cea mare, alegerile parlamentare din toamnă

În acest an, odată cu scrutinul pentru alegerea parlamentarilor, se revine la votul pe liste, iar numărul total de parlamentari a fost redus la 466, se arată într-o analiză digi24.ro. Este şi pentru prima dată când românii din străinătate vor putea vota prin corespondenţă. Va fi şi anul în care vom afla dacă partidele doresc cu adevărat să se reformeze sau nu. După protestele generate de tragedia de la Colectiv liderii partidelor spuneau că au înţeles mesajul străzii şi vor trece la o reformă profundă. Atât PNL cât şi PSD au adoptat criterii  de integritate şi au promis că vor aduce în prima linie oameni noi, curaţi.

abonare newsletter