Politică

Ce au mai legiferat parlamentarii

În ultimele zile, parlamentarii au fost preocupați de legea anti-fumat, au discutat despre măriri salariale cu puțin timp înaintea alegerilor și au lăsat să treacă tacit o inițiativă în favoarea aleșilor locali.

În timp ce proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor stă în sertar la Comisia de Statut așteptând momentul oportun pentru a fi adoptat, majorarea pensiilor aleșilor locali a trecut tacit de plenul Camerei Deputaților, termenul pentru dezbatere și vot fiind depășit.

Proiectul prevede indemnizații speciale pentru aleșii locali, după modelul pensiilor speciale pentru parlamentari, scrie evz.ro. Proiectul a fost trecut de două ori pe ordinea de zi a Comisiei juridice și dezbaterea a fost amânată de mai multe ori, astfel s-a ajuns în situația de a fi adoptat tacit. Urmează însă să ajungă la Senat.


Inițiativa deputatului Aurelia Cristea, brusc o prioritate

Tot ieri, Comisia de Sănătate a Camerei a avizat favorabil un proiect de lege care prevede interzicea fumatului în aproape toate spaţiile publice închise. Excepţie fac penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, unde vor fi spaţii speciale. De asemenea, fumatul nu va fi permis în locurile de joacă sau alte spații destinate copiiilor, închise sau deschise. Se interzice complet fumatul şi în instituţiile medicale, de învăţământ, de stat şi private. Amenzile vor fi drastice, de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 5000 și 15.000 lei pentru persoanele juridice.

Înainte de vot, deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea scria pe Facebook: “Una dintre cele mai frecvente cauze ale incendiilor este fumatul. Procentul din total (totatul cauzelor) este de 11%. În 2013 au fost înregistrate 21.150 de incendii. La un calcul simplu, asta înseamnă nu mai puţin de 2326 de incendii provocate de fumat într-un an. În plus, interzicerea fumatului în spaţiile publice închise ar ajuta la prevenirea unor nenorociri nu numai prin scăderea incendiilor provocate de ţigări, dar şi prin avertizarea realizată de detectoarele de fum funcționale care ar putea sesiza din timp incendiile produse şi din alte cauze!”.


Inițiativa Aureliei Cristea nu este pe placul unor liberali Deputatul Radu Zlati susține că nu intenționează să voteze acest proiect. “Nu am să votez acest proiect când va ajunge la vot. Eu cred că legislația care este acum este suficientă, acoperitoare în acest sens. Acum există acele spații special amenjate pentru fumat, nu cred că trebuie să le impunem patronilor și proprietarilor noi, legislativ”, a declarat deputatul PNL de Cluj Radu Zlati.

Pericol pentru traseiști

O inițiativă binevenită însă i-a vizat pe traseiști. Comisia Juridică a Senatului a decis, ieri, după ce din ședință au ieșit senatorii PSD, că toți consilierii locali și județeni care au schimbat partidul în baza Ordonanței 55 își pierd mandatele, iar primarii și sefii de CJ-uri revin la partidul de la care au plecat, scrie evz.ro. Decizia finală urmează să o ia plenul Senatului. În baza acestei Ordonanțe, peste 5.000 de aleși locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide. Cei mai mulți s-au îndreptat către PSD, partid aflat la putere în momentul adoptării OUG 55/2014.


Înainte de alegeri, 10% pentru bugetari

Tot ieri, PSD, PNL și UDMR au votat pentru mărirea salariilor bugetarilor. Ministrul interimar al Muncii Rovana Plumb a declarat, în plen, după adoptarea proiectului de lege, că sunt bani în buget pentru aceste majorări.

"Această ordonanță vine ca semn de respect în ceea ce privește munca pe care o depun în fiecare zi toți cei care lucrează în sistemul sanitar. Educația și sănătatea primesc 25%, de asemenea toți cei care lucrează în aparatul primăriilor, care sunt primii care se confruntă cu problemele cetățenilor din comunități, trebuie să fie respectați, la fel administrația publică centrală. Am susținut această majorare a salariilor pentru că, dacă vrem să-i motivăm pentru a furniza servicii publice de calitate, este nevoie de o majorare de salarii. Sunt peste 700.000 din cei 1.200.000 de bugetari care pleacă acasă cu 800 de lei. Toate măsurile pe care Guvernul Ponta le-a luat permit această creștere a salariilor. Datorită creșterii economice care este prognozată pentru 4,1% și care trebuie să se consolideze, putem să susținem această creștere salarială. PSD nu va face niciodată nicio abatere de la principiul echității și sustenabilității și sunt bani în buget pentru susținerea acestei măsuri", a spus Plumb.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter