Politică

Boc: USL vrea amânarea reorganizării până în 2016 pentru că „baronii” au dat cu pumnul în masă

<p />Preşedintele PDL, premierul Emil Boc, susţine că, prin modelul de reorganizare administrativă prezentat sâmbătă, USL demonstrează că vrea de fapt amânarea acestui proces până în 2016, pentru că “baronii” acestei alianţe “au bătut cu pumnul în masă”.

 

Emil Boc a mai arătat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului, că un proiect de reorganizare administrativă a fost propus de Adrian Năstase încă din 2003, dar acesta nu a fost înaintat pentru că “baronii” PSD se opun.


Premierul a susţinut, totodată, că modelul propus de “alianţa socialistă” presupune înfiinţarea unui nou nivel administrativ, respectiv regiunea, care ar urma să fie o structură cu personalitate juridică, distinctă de judeţe.

Boc a precizat că înfiinţarea acestui nou palier administrativ presupune revizuirea Constituţiei, astfel că “din start proiectul USL porneşte cu o amânare”.


Liderul PDL a mai susţinut că acest proiect duce şi la creşterea costurilor de funcţionare a statului şi la îngreunarea implementării proiectelor de dezvoltare, întrucât vor apărea noi avize, iar victimele vor fi oamenii de afaceri, firmele şi cetăţenii.

Emil Boc a arătat, de asemenea, că modelul propus de USL va duce şi la neînţelegeri, întrucât, dacă sunt păstrate actualele judeţe şi se înfiinţează şi regiunile, orice proiect regional va trebui negociat cu judeţele, ceea ce, de fapt, va bloca orice proces de modernizare.


Premierul a susţinut că această reorganizare ar duce la creşterea aparatului birocratic şi amplificarea procedurilor birocratice, pentru că orice nouă structură îşi creează atribuţii pentru a-şi justifica existenţa, iar orice nouă ştampilă înseamnă şi o nouă sursă de corupţie.

Viziunea USL privind administraţia publică şi dezvoltarea regională prevede ca cele opt regiuni de dezvoltare să devină şi centre ale administraţiei regionale, iar Guvernul să desemneze opt prefecţi ai regiunilor, a precizat, sâmbătă, al Sala Palatului, liderul PSD Victor Ponta.


Preşedintele social-democrat a precizat că trebuie ca în perioada 2012-1016 să se construiască instituţii noi, una dintre acestea fiind un consiliu regional condus de un preşedinte ales, care să reprezinte aleşii locali.

El a spus că şi sistemul judiciar trebuie adaptat, astfel încât fiecare regiune să aibă o Curte de Apel.


Potrivit viziunii USL, Consiliul regional va avea un preşedinte ales direct de cetăţeni, cu membri cu atribuţii în domenii executive şi buget propriu.

Ponta a arătat că Guvernul va desemna opt prefecţi, dar nu care să fie şefii preşedinţilor de consilii regionale sau judeţene sau a primarilor, ci să reprezinte Guvernul şi să sprijine regiunile.

Liderul PSD a vorbit şi despre înfiinţarea unui Consiliu economic şi social regional, cu rol consultativ în luarea deciziilor executive şi cu atribuţii stabilite prin dezbatere publică.

“Fiecare regiune trebuie să-şi dezvolte un centru economic, cultural, administrativ, o mare universitate, spital regional, insfrastructură rutieră regională, aeroport internaţional, centru sportiv, centru de afaceri, centru cultural”, a spus Ponta.

Mediafax

abonare newsletter