Politică

Andreea Paul Vass: „Trebuie să facem curăţenie în administraţie”

<p><img src="documente/stories/06_iunie/10_ziua/vass.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p />Consilierul de stat al premierului, Andreea Paul Vass, susţine că reforma administrativă anunţată de Traian Băsescu ar trebui să se încheie pînă în 2012.

 

„România va pierde fonduri europene dacă reorganizarea nu se va încheia până anul viitor”, a declarat ieri Andreea Paul Vass, consilier de stat pe probleme economice al premierului Emil Boc, prezentă la Cluj-Napoca.


 

„Logica spune ca această reformă să se realizeze rapid, adică până în 2012. Dacă întârziem, atunci s-ar putea să nu mai discutăm de negociere cu Comisia Europeană pentru absorbţia fondurilor europene”, a explicat Andreea Paul Vass.


 

Reforma trebuie făcută rapid


 

Aflată la Cluj-Napoca pentru a-şi lansa cartea „Forţa politică a femeilor”, Andreea Paul Vass a vorbit despre importanţa reconfigurării administrativ teritoriale şi despre modificarea Constituţiei. Ea a precizat că reforma administrativă ar trebui să se încheie pînă în 2012, „ţinta fiind una singură: sută la sută absorbţia banilor europeni în 2014-2020”.


„Pentru următorul ciclu financiar nici nu mă gândesc să nu ţintim 100%. Toate ministerele au acest subiect pe masă, vor fi dezbateri, iar apoi Parlamentul va trebui să îşi spună cuvântul. Această temă este pe agenda României de mulţi ani”, a explicat Vass. Ea a mai precizat că există trei argumente care justifică punerea pe tapet a acestei probleme: absorbţia fondurilor europene, dezvoltarea regională şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice. “Un argument ţine de un clientelism politic pe care poţi să-l spargi parţial prin decuplarea intereselor locale. O gândire strategică regională presupune alte criterii decât încrengăturile”, a explicat consilierul. Pe de altă parte, Vass crede că în interiorul fiecărui partid politic va fi foarte dificil „să-ţi convingi soldaţii să renunţe la funcţii în favoarea cetăţenilor, dar ne aşteptăm la o politică de dezvoltare regională bine închegată pentru absorbţia acestor fonduri”.

 


Revizuirea Constituţiei se impune

 

„Îmi doresc să se modifice Constituţia pentru că avem obligaţia de a aduce modernizarea României cu fapte, nu cu vorbe”, a mai precizat consilierul pe probleme economice. Potrivit Andreei Paul Vass, actuala Constituţie permite abuzuri iar revizuirea acesteia „se impune pentru un trai mai bun al românilor”.

 

Dialog permanent între preşedinţie şi premier

 

Consilierul de stat al premierului pe probleme economice a adăugat că propunerea privind reconfigurarea administrativă şi cea privind revizuirea constituţiei este “şi a preşedintelui şi a guvernului”. „Pe aceste propuneri de modificare a Constituţiei şi de reconfigurare administrativ-teritorială s-a lucrat în Guvern. Doar nu vă imaginaţi că stă preşedintele să-şi scrie singur documentele… Există un aparat guvernamental care lansează câteva propuneri, iar propunerea este şi a preşedintelui şi a guvernului. Dialogul este permanent între preşedinţie şi prim-ministru”, a explicat Vass.

Ultimele Stiri
abonare newsletter