Politică

Care mai este rostul prefectului?

Unii politicieni consideră că vremea prefectului şi a ambasadelor a trecut.

Reprezentanţii Partidului M10, europarlamentarul Monica Macovei şi Adrian Papahagi, consideră că prefecturile sunt inutile, mai ales în contextul reorganizării administrativ-teritoriale.

„Instituţia prefectului a fost inventată în Franţa pe vremea când, ca să ajungi în capitală te urcai pe cal şi făceai trei zile. Guvernul Franţei a creat prefecturile pentru ca oamenii să aibă acces mai uşor la reprezentantul guvernului.


Dar acum nu mai este cazul, pentru că acum premierul pune mâna pe telefon sau se suie în avion şi face o oră în orice colţ al ţării.

Cred că nici de ambasade nu mai e nevoie. În ziua de astăzi,  preşedinţii pun mâna pe telefon şi se sună unii pe alţii, când au vreo problemă, nu mai apelează la ambasadori.


Acestea sunt instituţii utile în secolul 18, de care acum nu mai este nevoie“, a spus Adrian Papahagi, în conferinţa de presă susţinută de Monica Macovei la Cluj.

La rândul său, Monica Macovei a precizat că, în opinia sa, nu se justifică nici consiliile judeţene, nici prefecturile.


„Dacă dai autonomie şi putere de decizie primarilor, ce nevoie mai ai de consilii, care să distribuie banii după interese politice? Pe de altă parte, atâta vreme cât un consiliu local ales de cetăţeni ia o hotărâre, cum să vină prefectul, un om numit de guvern şi s-o desfiinţeze?“, a spus Macovei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter