Politică

Guvernul va transmite săptămâna viitoare aviz negativ pentru pensiile parlamentarilor

Guvernul va transmite săptămâna viitoare punctul de vedere legat de proiectul privind pensiile speciale ale parlamentarilor, iar acesta va fi negativ, conform prevederilor din acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Întrebat când va trimite Guvernul un punct de vedere referitor la pensiile parlamentarilor, şeful Guvernului a precizat că acesta va fi transmis foarte repede, şi anume săptămâna viitoare.

Întrebat de asemenea dacă acesta va fi pozitiv sau negativ, Ponta a răspuns: "Negativ, bineînţeles. Conform acordului nostru cu FMI".


Conducerea Parlamentului a decis, la finele lunii aprilie, să trimită proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari la comisiile de specialitate, cu termen de două săptămâni pentru elaborarea raportului.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevede pensiile speciale ale parlamentarilor, a fost depusă la Camera Deputaţilor şi Senat şi este semnată de 255 de deputaţi şi senatori, inclusiv din opoziţie.


Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter