Politică

Parlamentarii se grăbesc să scape de cătuşe

După ce DNA a cerut o serie de arestări în Parlamentul României, politicienii îşi fac legi care să îi protejeze.

Senatorii jurişti au votat săptămâna aceasta eliminarea încătuşării la corupţi. Cel mai probabil, iniţiativa va ajunge la Senat în cursul săptămânii viitoare şi ulterior la Camera Deputaţilor.

Deputaţii vor avea astfel ultimul cuvânt în ce priveşte această iniţiativă, fiind for decizional. Deputaţii clujeni, ai puterii şi opoziţiei deopotrivă, nu au încă un răspuns „bătut în cuie“.


Deputaţii decid

Liberalii nu au formulat un punct de vedere definitiv. Deputatul PNL de Cluj Radu Zlati subliniază că „în principiu“, încătuşarea nu trebuie eliminată în cazul corupţilor. „Ca principiu, eu personal nu văd de ce am elimina încătuşarea. Amintesc faptul că până şi fostul şef al FMI a apărut în cătuşe la televizor.

Pe de altă parte, nu trebuie să reproşăm televiziunilor faptul că mediatizează aceste incidente, mai ales în ultima vreme, fiind implicaţi politicieni.


Cred că instituţiile implicate, DNA, Poliţia, ar trebui să aibă grijă la expunerea celor implicaţi, să existe nişte măsuri de logistică, măsuri care să îi ferească de circ mediatic. Nu cred că ceea ce vrea CNA – de a nu-i mai arăta la televizor încătuşaţi pe cei cercetaţi- este o măsură“, a spus Zlati. 

Deputatul PSD de Cluj Cornel Itu spune, mai tranşant, că nu este firesc ca persoanele implicate în cazuri de corupţie să fie umilite la televizor, fiindu-le încălcate anumite drepturi.


„Nu cred că persoana în cauză, cercetată trebuie să fie umilită la televizor prin circ mediatic. Cred că măsura trebuie păstrată pentru persoanele violente.

Dacă ulterior se dovedeşte că acea persoană a fost nevinovată, înseamnă că i-au fost încălcate drepturile. Nu spun că susţin sau nu eliminarea încătuşării în cazul celor corupţi pentru că încă nu am un punct de vedere definitiv în acest sens, nu ştiu încă cum voi vota“, a spus Itu.


Se simt umiliţi

Comisia Juridică a Senatului a avizat marţi controversatul proiect de lege iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae care prevede că acuzaţii de corupţie nu vor mai fi încătuşaţi, urmând ca plenul să se pronunţe prin vot, iar proiectul să fie trimis şi Camerei Deputaţilor.

Proiectul s-a aflat, marţi, pentru a treia oară pe ordinea de zi a senatorilor jurişti, în contextul în care liberalii s-au declarat împotriva lui.
Senatorul PSD a explicat zilele trecute că iniţiativa a fost generată de faptul că „în multe situaţii încătuşarea poate să fie o formă de umilire a persoanei în cauză", mai ales în cazul în care aceasta nu a comis infracţiuni cu violenţă, prevăzute în Codul Penal, cum ar fi tâlhăria, omorul sau violul.


Totodată, senatorul a propus ca acuzaţii de fapte de corupţie să nu mai fie arestaţi preventiv, ci cel mult la domiciliu.
Termenul de adoptare tacită a proiectului legislativ este 7 mai.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a mai explicat, la momentul iniţierii proiectului, că vrea ca politicienii care nu săvarşesc infracţiuni violente să nu mai fie arestaţi, astfel că „suspectul sau inculpatul să poată fi dus cu mandat (...) dacă acesta este cercetat pentru o infracţiune intenţionată contra vietii, care a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane“. Măsura, spunea parlamentarul, ar trebui să nu se aplice cazurilor de corupţie.

Modificarea Codului Penal va afecta investigarea corupţiei

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) consideră că iniţiativa legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae – privind modificarea Codului de Procedură Penală – poate afecta mersul investigaţiilor în dosarele de corupţie. Instituţia anticorupţie vorbeşte despre o „atingere semnificativă a capacităţii investigative a DNA“, scrie revista22.ro.

DNA atrage atentia asupra unor puncte ce „ar putea să afecteze eficienţa investigaţiilor in dosarele de corupţie”, potrivit unui comunicat al instituţiei. Concret, Direcţia Anticorupţie atrage atenţia asupra modificărilor din patru puncte de vedere şi anume introducerea unei noi măsuri preventive – arestul sever, problema mandatului de aducere, reducerea duratei controlului judiciar şi noi dispoziţii privind încătuşarea inculpaţilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter