Politică

Ce argumente are România pentru aderarea la Schengen

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a prezentat, sâmbătă, omologului olandez, Bert Koenders, argumentele României în aşteptarea unei decizii favorabile privind aderarea la Schengen.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, sâmbătă, o întrevedere cu omologul olandez, Bert Koenders. În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu şi Bert Koenders s-au referit şi la chestiunea Schengen.

În contextul luptei antiteroriste, Bogdan Aurescu a prezentat argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune şi în UE, le consideră relevante, în aşteptarea legitimă faţă de o decizie favorabilă privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, se arată în comunicatul MAE.


Aurescu a subliniat că aderarea României va întări capacitatea spaţiului Schengen de a combate fenomenele ilegale cu care se confruntă, respectiv va consolida securitatea UE.

Discuţiile au abordat şi evoluţiile din vecinătatea estică, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga, cu accent pe criza din Ucraina şi perspectivele europene ale Republicii Moldova, combaterea terorismului, politica energetică, viitoarea Preşedinţie olandeză a UE din semestrul I al lui 2016.


Aurescu şi Koenders au discutat şi problematica securităţii energetice, ministrul român menţionând oportunitatea reprezentată de valorificarea potenţialului resurselor energetice din platoul continental românesc al Mării Negre.

Cu privire la agenda de securitate, şefii celor două diplomaţii au discutat despre implementarea deciziilor adoptate la Summitul-NATO din Marea Britanie privind apărarea colectivă, Bogdan Aurescu exprimând speranţa că partea olandeză va participa la structurile NATO de comandă şi control care vor fi înfiinţate în România.

Ultimele Stiri
abonare newsletter