Politică

Ponta dă vina pe Hellvig în dosarul referendumului

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a afirmat în faţa instanţei că a cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 şi modul de funcţionare a aplicaţiei, dar că aceasta consemna doar prezenţa şi date din procesul-verbal, nu indica şi numărul de voturi cu „Da“ sau „Nu“. Totodată, el a precizat că de campania pentru referendum s-au ocupat Dragnea si Hellvig.

El a arătat că, încă de la alegerile prezidenţiale din 2009, PSD a decis să aibă un sistem de verificare a prezenţei electorale, cum au avut şi alte partide, PDL fiind primul partid cu un astfel de sistem.

întrebat dacă a participat la şedinţa Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Ponta a spus că, iniţial, în şedinţa USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 să fie Liviu Dragnea (din partea PSD) şi Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Român de Informaţii), precum şi ca sediul comun de campanie să fie cel din Kiselleff, datorită condiţiilor logistice mai bune.

Întrebat în continuare dacă în şedintă a fost prezentată totuşi aplicaţia, Ponta a spus că, ulterior, în şedinţele fiecărui partid au fost puse în aplicare deciziile comune.

Ulterior el a precizat că toate deciziile politice privind suspendarea lui Traian Băsescu au fost luate de către conducerea USL, numai că „Dragnea a avut ghinionul“ să nu fie membru al Parlamentului. „Şi d-aia pe el l-au găsit. Pentru deciziile politice, toţi suntem responsabili. Vă reamintesc că pentru domnul Dobre s-a cerut urmărirea penală şi Parlamentul, în mod corect, a respins solicitarea. Nu a făcut nimic singur şi nimic ilegal.

Toţi am făcut, decizia politică de suspendare şi azi consider că a fost o decizie corectă, îmi pare rău că nu s-a terminat cu demiterea preşedintelui", a spus Ponta.


Preşedintele PSD Victor Ponta a fost audiat, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în calitate de martor în dosarul în care vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru fraudarea referendumului din iulie 2012.

Ultimele Stiri
abonare newsletter