Politică

Macovei cere demisia ministrului de Externe

Monica Macovei cere demisia ministrului Afacerilor de Externe Bogdan Aurescu pentru gafa diplomatică de acum câteva zile.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a comis o gafă diplomatică fără precedent, oferind zilele trecute ministrului de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier o broșură pe a cărei copertă era prezentată harta Franței, acoperită de steagul Germaniei.

„Dincolo de această rușinoasă eroare, broșura editată de Agerpres este în sine o gafă diplomatică. Între coperțile sale, cei 135 de ani de relații diplomatice româno-germane debutează în 1971, iar primele pagini prezintă imagini cu dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, cu aerul deplinei normalități.


Realizarea acestei broșuri este un festivism gratuit și ridicol. Din cei 135 de ani invocați în broșură, mulți sunt greu de celebrat, din cauza războaielor mondiale, divizării Germaniei și dictaturilor care au subjugat cele două state. O relație diplomatică modernă între România și Germania, țări aflate într-un punct maxim al colaborării politice și economice, nu are nevoie să recupereze festivist istoria dictaturilor de dinainte de 1989.

M10 consideră că domnul Aurescu a dat dovadă de o gravă lipsă de profesionalism dacă a oferit broșura fără să o parcurgă înainte, sau de o la fel de gravă lipsă de discernământ dacă, după ce a parcurs-o, a acceptat să o ofere omologului său german. Imaginea pe care a oferit-o lumii întregi este cea a unui sistem diplomatic neprofesionist și incapabil să se desprindă de epoca Ceaușescu.


Cerem așadar demisia de onoare a ministrului Aurescu și sancționarea tuturor celor care, la Agerpres și în cadrul MAE, au cheltuit banul public concepând și promovând această broșură rușinoasă“, spun reprezentanţii M10, Monica Macovei şi Adrian Papahagi. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter