Politică

Sebastian Lăzăroiu a depus jurământul de învestitură ca ministru al Muncii

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/04_ziua/lazaroiu -boc.jpg" border="0" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;" />Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a depus azi, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

Noul ministru al muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat azi, după ceremonia de predare-primire de la sediul Ministerului Muncii, că în zilele următoare va încerca să cunoască mai bine activitatea instituţiei şi că intenţionează să se consulte cu predecesorii săi, Ioan Nelu Botiş şi Mihai Şeitan.

'Sunt şi lucruri cu care mă voi pune la punct în zilele următoare. Nu voi ezita nicio clipă să mă consult cu foştii miniştri ai Muncii, domnul Botiş, care a fost un ministru foarte bun, cu domnul Şeitan şi cu domnul prim ministru, care a fost şi el ministru interimar al Muncii', a spus Sebastian Lăzăroiu. 
Prezentându-şi activitatea profesională care îl îndreptăţeşte să preia acest portofoliu, Sebastian Lăzăroiu a amintit că a lucrat în cadrul administraţiei prezidenţiale în calitate de consilier, iar pe partea de muncă şi protecţie socială s-a referit la colaborarea cu profesorul Marian Preda, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice. 
Noul ministru al muncii a fost lacunar în privinţa discuţiei avute cu primul ministru, înainte de nominalizarea sa, spunând că va susţine priorităţile guvernamentale pe acest sector. 
'Sunt lucruri pe care le ştiam din experienţa cu Comisia prezidenţială', a spus Sebastian Lăzăroiu. 
Priorităţile guvernamentale în domeniul muncii şi protecţiei sociale au fost prezentate pe larg de primul ministru, acestea fiind continuarea acţiunilor de combatere a muncii la negru, politicile de ocupare a forţei de muncă şi definitivarea legii asistenţei sociale, care presupune ca până la finele anului aceasta şi legile speciale care o însoţesc cel puţin 15 la număr, să intre şi să fie adoptate de Parlament. 
Legea asistenţei sociale, adoptată de guvern, 'încurajează munca şi îi sprijină pe cei în nevoi', a spus Emil Boc. 
Alte priorităţi ale noului ministru vor fi absorbţia fondurilor europene prin programul operaţional sectorial 'dezvoltarea resurselor umase (POSDRU) şi punerea în aplicare a Legii dialogului social. Primul ministru a mai amintit şi faptul că de la 1 ianuarie Legea pensiilor prevede măriri ale cuantumului plătit în condiţiile în care creşterea economică va permite acest lucru. 
Sebastian Lăzăroiu a depus azi jurământul în calitate de ministru al Muncii şi a preluat portofoliul de la premierul Emil Boc, care a îndeplinit, timp de 44 de zile, funcţia de ministru interimar al Muncii. 
Sebastian Lăzăroiu s-a născut la 20 martie 1970, în oraşul Comăneşti, judeţul Bacău. 

În anul 1996 a absolvit cursurile Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, urmând, un an mai târziu, un masterat în politologie la aceeaşi facultate. A obţinut în anul 2007 titlul ştiinţific de doctor în sociologie la Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti. 

Încă din facultate a lucrat ca director de cercetare la GISO (1995-1996), activând apoi ca expert parlamentar la Senatul României (1997), cercetător la CURS (1997-1999), director de cercetare la compania de cercetare de piaţă CSOP/TNS (1999-2000) şi director general la Centrul de Sociologie Urbană şi Regională - CURS SA (2002-2007). 

În paralel cu activitatea de cercetare, a activat ca lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA (2000-2006), profesor asociat la Programul de master în comunicare politică de la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice, SNSPA (din 2003), şi ca profesor asociat la Programul de master în marketing şi sondaje de opinie de la Facultatea de Sociologie (din 2004). Este membru al Asociaţiei Române de Sociologie şi al Societăţii Române de Marketing şi Cercetarea Opiniei Publice. 

Din 15 martie 2007 până la 28 aprilie 2011, a ocupat funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul de planificare şi analiză politică. 

La 17 decembrie 2009, preşedintele Traian Băsescu i-a conferit lui Sebastian Lăzăroiu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, ''în semn de apreciere a competenţei, loialităţii şi profesionalismului dovedite în promovarea şi afirmarea intereselor României''. Potrivit Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter