Politică

Emil Boc: “Averile mari, investigate fără conotaţii politice”

<p />Departamentul Fiscului care va verifica averile mari va face analize de risc obiective pentru a decide ce contribuabili vor fi controlaţi, pe model american, a declarat, miercuri, primul ministru Emil Boc.

El a menţionat că personalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) va fi pregătit în privinţa analizei se risc de experţi americani ce vor veni în România în acest scop. “Este o analiză obiectivă de risc care arată exact unde sunt persoanele acelea care ar trebui să fie verificate, nu cu conotaţie politică sau de altă natură, de subiectivism. Este o analiză de risc care se face instituţional, aşa cum face şi IRS-ul din America (Fiscul din SUA - n.r.)”, a explicat Boc.

Potrivit premierului, Fiscul va aplica metoda controlului veniturilor, iar diferenţele mai mari de 10.000 de euro dintre avere şi venituri vor fi impozitate cu 16%, după care cazul merge mai departe în cercetare penală. Premierul a mai precizat că, potrivit metodologiei adoptate de Guvern, nu vor fi investigaţi de acest departament al ANAF contribuabilii cu venituri medii şi mici. Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre care vizează înfiinţarea Direcţiei de verificări fiscale, specializată în controlul veniturilor realizate de către persoanele fizice care obţin averi mari şi nedeclarate.

abonare newsletter