Politică

Elena Udrea: „Aş fi vrut să vin astăzi în cătuşe în fata dumneavoastră, să le puteţi vedea, să le atingeţi, să înţelegeţi mai bine“

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate şi votează astăzi, cererile DNA pe numele Elenei Udrea, de încuviinţare a urmăririi penale şi de încuviinţare a arestării preventive în dosarul Gala Bute. Înainte de vot, deputatul a putut să se adreseze colegilor săi din Camera Deputaţilor.

Declaraţiile Elenei Udrea, potrivit evz.ro

În urmă cu două săptămâni ați aprobat cererile de arestare și de începere a urmăririi penale sub marota „Noi nu ne opunem Justiției”. Era suficient să dați aviz doar cererilor de urmărire penală.


Celor mai mulți dintre dvs. le-a fost teamă. Ați stat până la 1 noaptea și ați votat, înt-o mobilizare nemaintâlnită.

Sunt o țintă. Sunt vînată sistematic. În ritmul acesta o să ne vedem din două în două săptămâni până în 2016.


Ați aprobat șase cereri bazate pe denunțuri fără nicio probă. Asta votați astăzi. O cerere de arestare bazată pe denunțuri. Un denunț făcut de prietena mea, care a vrut să rămână în libertate și a ales să toarne împotriva mea. Și nu oricum, ci încercând să influențeze și alte depoziții.

Dacă eu am stat o săptămână în arest pe baza unor denunțuri, acest lucru vi se poate întâmpla oricărui dintre dvs.


Nu există nimeni din această țară care să spună că eu, Elena Udrea, am cerut cuiva să acționeze altfel decât spune legea.

Nu mă voi da nici cu mir, nu voi citi acatiste, nu voi spune rugăciuni.


În Arestul Capitalei, am fost dezbrăcată. Mi-au luat sutienul. În celulă, wc-ul era turcesc, fără ușă. Apă caldă aveam de două ori pe zi. Dacă făceai duș nu-ți puteai usca părul cu feonul. Riscai chiar o pneumonie.

De prea multe ori se apelează la arestul preventiv. E similar cu tortura. Trebuie să oprim ca arestarea preventivă să devină o practică. Este o pârghie similară cu tortura.


Cred că trebuie să începem să ne comportăm responsabil. Limitați abuzurile și excesele. Modificați Codul penal și de Procedură Penală.

Aş fi vrut să vin astăzi în cătuşe în fata dumneavoastră, să le puteţi vedea, să le atingeţi, să înţelegeţi mai bine.

Opt cereri DNA împotriva mea arată că sistemul este dezechilibrat.

Nu vă cer clemență și favoruri. Cred că ar trebui să gândiți și apoi să votați cu conștiința împăcată că ați făcut ce trebuie pentru democrație. Atât cât mai există în această țară.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deputatul Elena Udrea a anunţat că vrea să fie prezentă la şedinţă pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc, iar conducerea Camerei Deputaţilor a trimis o scrisoare ministrului de Interne Gabriel Oprea pentru a-l informa despre acest lucru şi pentru ca ministerul să dispună măsurile necesare unei astfel de deplasări.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri cele două cereri pe numele Elenei Udrea de urmărire penală şi arestare preventivă pentru săvârşirea de noi infracţiuni în dosarul Gala Bute. Decizia finală va fi luată însă de plenul Camerei, iar votul va fi secret cu bile şi se va da fiecare cerere în parte.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis sâmbătă cererea Elenei Udrea de a fi prezentă luni în plenul Camerei Deputaţilor. 

abonare newsletter