Politică

Traian Băsescu, PREZENŢĂ-SURPRIZĂ la congresul PMP: Sper ca Udrea să-mi confirme că este un om cinstit. Ştiam de acuzaţiile Elenei Udrea la adresa generalului Coldea

Fostul președinte Traian Băsescu a venit la Congresul PMP, care are loc duminică la Palatul Parlamentului. PMP își va alege astăzi noua conducere a partidului, după ce Elena Udrea s-a autosuspendat. Singurul candidat la șefia partidului este Eugen Tomac. Băsescu a ajuns la congresul Partidului Mişcarea Populară, fiind întâmpinat cu ovaţii şi scandări de către delegaţii la congresul formaţiunii.

sursa foto stirileprotv.ro sursa foto stirileprotv.ro

Băsescu a vorbit despre toate temele la zi, precum o făcea pe vremea când era preşedintele României, potrivit gandul.info.

UPDATE 12.10 După discurs, Traian Băsescu a răspuns întrebărilor ziariştilor, într-o conferinţă ad-hoc pe holuri:


Despre „lista lui Băsescu”. „M-am hotărât să nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spaţiul public din ultima perioadă. Mi-am făcut o listuţă”.

Despre Florian Coldea. „Elena Udrea mi-a spus (despre Coldea, n.n.). În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor”.


Despre neregulile de la ANRP. ”Este corect (că Elena Udrea l-a informat de neregulile de la instituţie). Cine crede că preşedintele primeşte informaţii numai de la serviciile de informaţii greşeşte cumplit. Preşedintele este conectat şi la alte surse de informaţii. De pildă, sinteza de presă de dimineaţă. O altă sursă extrem de importantă e departamentul de relaţii cu publicul, unde se depun mii de scrisori şi sesizări într-o lună. Periodic se fac sinteze. Cetăţenii spun despre retrocedări, legăturile cu oameni politici. Am avut dialog nu doar cu Elena Udrea, ci şi cu oameni politici foarte importanţi. Problema este dacă preşedintele rămâne captiv informaţiilor de la servicii sau dacă foloseşte şi alte mijloace de informare. Printre cei care mi-au semnalizat probleme grave la ANRP a fost și Elena Udrea, deci vă confirm că a făcut acest lucru. Ea doar avea doar informații de la cei care veneau să reclame la ea, oameni interesați, sau din discuții cu parlamentarii. Cel care și-a asumat să transmită structurilor care să culeagă informații și probe am fost eu".

Despre scandalul Bercea Mondial. ”Mi se pare de cea mai joasă calitate propaganda unor oameni care au avut şi funcţii în stat care spun că banii lui Bercea Mondial au ajuns la mine. Eu vă spun că a fost o încenare”.


Despre speculaţia că a plecat cu 50 de dosare de la Cotroceni. „O mare prostie. E o minciună. Cum să pleci cu dosare secrete din Cotroceni? Eu mi-am luat toate calculatoarele, să văd dacă nu am lucruri secrete să le şterg. Pentru că este un lucru pe care trebuie să-l faci la încheierea mandatului”.

Ce a spus Traian Băsescu în discursul său de la prezidiul PMP:

Băsescu despre parteneriatul cu SUA: „Parteneriatul acesta ne garantează securitatea, o dată în plus faţă de prezenţa în NATO. Cooperarea economică trebuie ridicată, trebuie combătute birocraţia şi instabilitatea legilor pentru ca oamenii de afaceri americani să se îndrepte spre România”.


Băsescu despre UE: „Mai avem nevoie de câteva MCV bune, astfel ca partenerii noştri să înţeleagă că România se consolidează”.

Băsescu despre Ucraina şi Moldova: „O să vedeţi la TV foarte mulţi înfierbântaţi care spun că acum e momentul ca România să se implice în Ucraina. Întotdeauna am fost împotriva unei implicări a României în Ucraina. marea realitate a Ucrainei era că această ţară era inaptă (pentru UE, n.n.) din cauza corupţiei. Statul era ros de corupţie. Se făceau că nu aud ce strigă cei din Maidan. Eu am simţit că România nu are forţă să tracteze Ucraina în UE. România nu poate fi prim-jucător în Ucraina, pentru că nu are resursă financiară şi diplomatică. Nu avem argumente să convingem că noi putem fi locomotiva care să tragă Ucraina în UE. România trebuie, în schimb, drept prioritate externă să suţină Moldova. Asta putem să facem (...) Unii vor acum, din cauza economiilor, să reducă numărul de burse pentru tinerii din Republica Moldova. Ar fi cel mai rău lucru care se poate face”.


Băsescu despre Armată şi pactul de la Cotroceni al lui Iohannis: „Anul acesta, prin rectificarea din vară, trebuie alocat 2 la sută din PIB pentru Armată. Eu nu spun că cineva va ataca România mâine. România va avea un comandament NATO şi un comandament de divizie, cu trupe care pot veni să apere securitatea României. E inadmisibil ca la rându-şi să faci efortul financiar necesar. Pactul pentru 2 la sută, semnat la Cotroceni, e o chestiune ridicolă. Exista deja o hotărâre a CSAT pentru a ajunge la 2 la sută pentru Armată în 2016, nu 2017”

Băsescu despre zona euro: „România nu poate intra în eurozonă cu o jumătate de economie neperformantă. Rebuie găsite alte soluţii de creştere a economiei”.

Băsescu despre noua lege electorală: „E nevoie de o nouă lege electorală. Am fost adeptul votului uninominal. Din păcate, după ce a intrat în malaxorul liberalilor şi al Pro DEmocraţia a ieşit acest monstru politic, Parlament cu 600 de parlamentari. Nu e nevoie de schimbarea Costituţiei, ci modificarea legii electorale se poate regla să avem 300 de parlamentari în conformitate cu referendumul”.

Băsescu despre dosare: „Nu există nicio intervenţie a  mea în ultimii 10 ani ca unui om să i se facă vreun dosar”

Băsescu, despre Antena3: „Sigur, e mai tentant să ne uităm la scandalul Elenei Udrea, la dosarul de prostituţie, al asistentelor de la Antena 3...Se face jurnalism de prostituţie la Antena 3, dar esenţa lucrurilor trebuie să fie în adevăr şi trebuie să faceţi faţă acestui tip de campanie. Cât timp voi fi partenerul dvs., veţi fi atacaţi peste tot şi minimalizaţi.

Băsescu despre justiţie: „Mă uit la toţi demagogii care au făcut suspendarea din 2007, din 2012, care se duceau la Argeş în jurul lui Nicolescu, care se duceau în jurul lui Bivolaru vorbesc azi de justiţie independentă. Dar uitaţi-vă în ochii lor: nu sunt sinceri. Le sticlesc ochii, nu le vine din suflet, le vine din poză. Nu au internalizat procesul. Dar e bine că poate, într-un an-doi, tot vorbind aşa, poate le va veni şi din suflet”.

Băsescu, despre corupţie: „Cine vrea să vadă realitatea regimului Băsescu, trebuie să vadă că din 2005 a început o reconstrucţie a instituţiilor Justiţiei. Abia în ultimii 5 ani aceste instituţii au început să dea randament. Aceste instituţii trebuie consolidate. Orice propagandist care vrea să demoleze mandatele mele să ia rapoartele MCV, de la începutul şi de la sfârşitul mandatului meu”.

Băsescu despre televiziuni: „E o furibundă propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014. Nu acum şi nu aici voi vorbi despre acest lucru. Trebuia să ies să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televiziunii lui Voiculescu, televiziunii lui Ghiţă sau echivalentului lui Gâdea de la Realitatea TV”.

Băsescu a ajuns exact la ora începerii congresului, 11.00, iar participanții l-au aplaudat și i-au scandat numele timp de câteva minute.

Fostul preşedinte a fost primit cu aplauze şi scandări "Băsescu, Băsescu!", iar delegaţii i-au spus "Bine aţi venit".

Fostul șef al statului a dat mâna cu simpatizanții săi și a intrat în sală refuzând să discute cu presa.

Traian Băsescu a lăudat absenţa Elenei Udrea de la congres, precizând că speră ca aceasta îi va confirma încă o dată că este un ”om cinstit”.

"Aș vrea să vă mulțumesc pentru tăria pe care ați avut-o, o mână de oameni, cei care sunteți în sală, cei care sunteți la prezidiu, doamna președinte Elena Udrea, cei care v-ați dedicat acestei idei de a crea un partid nou. Chiar dacă nu este aici, țin să-i mulțumesc și îi apreciez delicatețea gestului ei de a nu fi în sală. Sper să se bucure de condiții corecte pentru a se putea apăra și sper să îmi confirme încă o dată că este un om cinstit, am convingerea că dacă va putea să o facă, o va face", a spus Băsescu duminică la Congresul PMP.

El a adăugat că vrea să fie un partener pentru PMP, că le va pune la dispoziție experiența sa, dar nu îi va conduce, partidul urmând să fie condus de cei care vor fi aleși duminică la Congres.

"Sunt convins că partidul va creşte şi va fi un etalon", a spus Băsescu despre PMP, partid care "trebuie să se afirme drept capabil de soluţii teoretice şi acţiune practică pentru modernizarea României şi consolidarea statului de drept".

Băsescu a adăugat că PMP a trecut "pragul" la ambele scrutinuri de anul trecut, ceea ce este "excepţional".

Anterior, secretarul general al PMP Clement Negruţ declarase că reprezentanţii PMP l-au invitat pe Traian Băsescu la congres şi îl aşteaptă "cu mare drag", dar fostul şef al statului "nici nu a infirmat, nici nu a confirmat" participarea.

"Noi l-am invitat la congresul PMP pe domnul Traian Băsescu. Nu ştim, vom vedea, dacă va veni, nu ne-a infirmat, nu ne-a confirmat, noi l-am invitat şi îl aşteptăm cu mare drag", preciza secretarul general al PMP.

Negruţ a spus că Elena Udrea, fost preşedinte al PMP, nu va fi prezentă la congres, pentru că aceasta s-a suspendat din partid săptămâna trecută, funcţia de preşedinte interimar fiind asigurată de Eugen Tomac.

La congres, participă 756 de delegaţi şi este prezentată o singură moţiune «România implicată-PMP partidul schimbării» , susţinută de unicul candidat la preşedinţia partidului, Eugen Tomac.

Potrivit listei care însoţeşte candidatura lui Tomac, prim-vicepreşedinte al PMP va fi Siegfried Mureşan, iar secretar general al PMP va fi Dorel Onaca.

După votarea lui Eugen Tomac drept preşedinte al PMP, vicepreşedinţi ai partidului vor fi: Clement Negruţ, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Nicolae Ivăşchescu, Cătălin Cristache, Cătălin Tarhon, Claudiu Palas şi Cătălina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Vişan şi Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Cătălin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurenţiu Dulamă şi Daniela Bene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter