Politică

Cine sunt deputaţii invizibili ai clujenilor

Aleşii au început săptămâna aceasta o nouă sesiune parlamentară, după o lungă vacanţă şi o sesiune în care au muncit sau, dimpotrivă, au dormit „în papucii statului“. Unii dintre ei şi-au anunţat priorităţile, alţii, în schimb, şi cei mai leneşi de altfel, nu au putut fi contactaţi zilele trecute de Monitorul de Cluj pentru a-şi anunţa priorităţile. Care au fost însă cei mai inactivi parlamentari clujeni? Potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, sunt aceiaşi ca în fiecare an.

Top 3 cei mai leneşi deputaţi

Adrian Gurzău (PMP) este cel mai leneş deputat pe anul trecut. Gurzău a avut 13 luări de cuvânt în 2014, toate declaraţii politice, 2 propuneri legislative, nicio întrebare sau interpelare şi 2 moţiuni.

Gurzău este urmat îndeaproape de Steluţa Cătăniciu, care pe cât de activă era în Consiliul Local, pe atât de tăcută şi inactivă este în Parlamentul României. Cătăniciu  a avut 4 luări de cuvânt în 2014, 13 propuneri legislative, 3 întrebări şi interpelari şi 2 moţiuni.


Un alt deputat liberal, invizibil în Parlamentul României şi scump la vedere este Adrian Oros. Acesta a luat cuvântul de 7 ori, a făcut 6 declaraţii politice, a iniţiat 41 de propuneri legislative şi una în 2015, a avut 6 întrebări şi interpelări şi 7 moţiuni, toate respinse.

Lenea se premiază în Parlament

Mai grav este însă faptul că unii dintre cei care nu s-au remarcat cu nimic de când clujenii i-au ales au fost şi „răsplătiţi“.


Deputatul Steluţa Cătăniciu s-a ales cu funcţia de chestor al Camerei Deputaţilor, în urma unei decizii luate zilele trecute, în Parlament.

Funcţia de chestor nu este deloc de neglijat. Chestorii sunt aleși la începutul fiecărei sesiuni ordinare, la propunerea grupurilor parlamentare cărora le-au fost repartizate locurile respective.


Pricipalele atribuții ale unui chestor sunt verificarea modului de gestionare a patrimoniului, funcționarea și calitatea serviciilor Camerei Deputaților, controlul financiar asupra cheltuielilor efectuate. De asemenea, chestorul prezintă Biroului permanent proiectul de buget al Camerei Deputaților și contul de încheiere a exercițiului bugetar anual. Nu în ultimul rând, pe lângă răspunderi, chestorul primeşte şi bani în plus.

Vă reamintim, Steluţa Cătăniciu este şi deputatul care s-a remarcat prin orice altceva decât activitate demnă de luat în serios în Parlamentul României. Ea a plecat recent din PNL şi s-a înscris în partidul lui Tăriceanu, pretinsul Partid Liberal Reformator. 


De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate arăta, în martie 2013, că deputatul Steluţa Cătăniciu a fost în conflict de interese în perioada ocupării funcţiei de consilier local la Cluj-Napoca, deoarece a acordat asistenţă juridică unei firme aflate în litigiu cu municipalitatea.
Decizia a fost contestată de Cătăniciu la Curtea de Apel Cluj, care în 30 decembrie a respins acţiunea. Sentinţa nu este definitivă şi a fost contestată de Steluţa Cătăniciu la instanţa supremă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter