Politică

Ungurii tratează România ca pe o stână fără câini!

<p><img src="documente/stories/05_mai/30_ziua/03-balczo.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Zoltan Balczo, a declarat că Guvernul şi Parlamentul Ungariei trebuie convinse să sprijine lupta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.</p>

Vicepreşedintele Parlamentului Ungariei, Zoltan Balczo, vicepreşedinte al partidului Jobbik, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei serbări organizate la Ghindari (judeţul Mureş), că Guvernul şi Parlamentul Ungariei trebuie convinse să sprijine lupta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.

 


“Trebuie să convingem Guvernul şi Parlamentul Ungariei să sprijine lupta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Ştim foarte bine că Uniunea Europeană nu e prea deschisă asupra acestor lucruri, dar trebuie să facem să înţeleagă Europa asta mare că sunt regiuni unde sunt unele naţionalităţi cu pondere mare şi formele de autonomie pot fi viabile şi chiar bune pentru Europa. Trebuie să facem UE să înţeleagă că pentru aceste lucruri trebuie luptat”, a arătat Balczo.

Politicianul ungur a arătat că, dacă Guvernul de la Budapesta e de acord cu aceste lucruri, “atunci nu numai din punct de vedere moral trebuie să sprijine această luptă, ci şi din punct de vedere material trebuie să fie un aliat la fel de important”.


Vicepreşedintele Parlamentului de la Budapesta a mai susţinut că, în afara graniţelor Ungariei, există două organizaţii pentru atingerea obiectivului autonomiei Ţinutului Secuiesc - Consiliul Naţional Secuiesc şi Partidul Civic Maghiar - care trebuie să lupte în continuare şi să nu se oprească la jumătatea drumului.

La serbarea de la Ghindari au participat câteva sute de simpatizanţi ai Consiliului Naţional Secuiesc şi Partidului Civic Maghiar, printre care şi liderii acestor organizaţii, Izsak Balazs şi Szasz Jeno.


 

Călian: “Nu trebuie să răspundem provocărilor”


 

Deputatul democrat liberal Petru Călian este de părere că prea multe reacţii ale oficialilor români ar crea polemici, ceea ce ar duce la provocări, “iar noi nu trebuie să răspundem provocărilor”.


“Este problema internă a Ungariei, pe cine sprijină ei acolo, dar cât timp avem o Constituţie, nu poate interveni nimeni. Tentative au fost de-a lungul istoriei, au tot încercat, dar Constituţia bate orice lege”, a explicat Călian pentru monitorul.

USL cere reacţii oficiale

 

Liberalii şi social democraţii de la Cluj consideră că statul român trebuie să îşi apere interesele de fiecare dată, pentru că “nu suntem o stână fără câini”.

“Ţara arde şi baba se piaptănă. Colegii din Ungaria să se ocupe de criza lor economică şi să ne lase pe noi să ne rezolvăm problemele interne. De altfel, populaţia maghiară are alte priorităţi, liderii lor au asemenea probleme… Cred că este o declaraţie care contrazice legislaţia europeană, iar statul român ar trebui să îşi apere interesele”, a declarat pentru monitorul liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

“Este practic o nouă agresiune împotriva României. Ministerul de Externe ar fi trebuit să vină cu o reacţie, dar nu a făcut-o, ca de atâtea alte ori. Totuşi, nu suntem o stână fără câini, o reacţie se impune”, a declarat pentru monitorul şi deputatul liberal Horea Uioreanu.

 

 

citat

Zoltan Balczo | politician ungur

Trebuie să votăm pozitiv în orice for unde suntem, pentru ca naţia maghiară să nu dispară, aceasta ar trebui să fie cea mai mare obligaţie a fiecărui partid din Ungaria.

Ultimele Stiri
abonare newsletter