Politică

Macovei a anunţat înfiinţarea Asociaţiei M10, proiect civic care precede un viitor partid

Europarlamentarul Monica Macovei și-a lansat duminică asociația „M10“ pe care a înființat-o alături de cei cu care a lucrat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Printre acestea se numără şi clujeanul Adrian Papahagi.

Asociația are ca principale proiecte introducerea votului prin corespondență și ghișeul unic.

„Ceea ce am promis am făcut, am rămas împreună și am creat asociația M10, toți membrii fondatori sunt dintre cei care au lucrat în campanie, sunt oameni normali, tineri, decenți așa cum vrem să fie asociația și așa cum vrem să fie România. Asociația noastră este vocea tuturor celor care doresc o Românie decentă, modernă și prosperă, curată, cinstită, fără corupție, fără furăciuni din banul public, o Românie în care să vrei să trăiești și din care să nu vrei să pleci", a spus Macovei într-o conferință de presă.


„Merit, muncă, modernizare“

Macovei a adăugat că „M“ din denumirea asociației vine de la „merit, muncă, modernizare“, iar 10 este „decalogul celor 10 porunci“ pe care l-a propus clasei politice în campania pentru Președinție, dar și nota de excelență.

„Prin asociația noastră ne-am propus o democrație participativă, vrem să învățăm oamenii cum să controleze politicul, să controlăm împreună cu oamenii administrația publică, ăsta este unul din proiecte. Toată lumea pe plan local va controla administrația publică, ce fac cu banii, cum îi cheltuie, ce contracte au făcut. Un alt proiect este ghișeul unic, orice interacțiune a cetățeanului cu administrația să se facă o singură dată, printr-un singur ghișeu, să nu i se mai ceară niciun act care provine de la o altă instituție a statului. Al treilea proiect este votul electronic și votul prin corespondență atât pentru românii din țară cât și pentru cei din străinătate, e un proiect pe care îl susținem de mult", a precizat Macovei.


Europarlamentarul a menționat că asociația are deja un site care funcționează „mzece.ro“, iar cei care doresc să se înscrie trebuie să îndeplinească mai multe criterii de integritate.

Macovei a arătat că până la finalul acestui an dorește să înființeze și un partid și că nu a discutat și nu a planificat ca această asociație să colaboreze cu fostul președinte Traian Băsescu.


”O mare parte din cetăţenii acestei ţări nu s-au simţit reprezentaţi de clasa politică. Au fost nemulţumiţi chiar şi partidele în care activau oameni ca Monica Macovei (...) Cunoaşteţi toată încercarea noastră în toţi aceşti ani de a construi ceva curat şi frumos. Uneori nu s-a putut. Astăzi este un început şi credem că este un bun început, fiindcă ai garanţia seriozităţii, integrităţii, garanţia reprezentării reale în societatea civilă pe care o aduce Monica Macovei”, a declarat şi Adrian Papahagi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter