Politică

NOI dovezi care DEMONSTREAZĂ cum ANEXA Iliescu România la URSS

Ambasada Poloniei a publicat în premieră mesajele trimise de diplomaţii polonezi despre situaţia de la Bucureşti, în timpul revoluţiei din decembrie 1989. Potrivit acestor documente, Ion Iliescu şi Silviu Brucan, liderii de atunci, au vizitat Ambasada URSS şi au cerut ajutor din partea armatei ruşilor, pentru ca această să intervină în România.

Potrivit EVZ.ro, documentul a fost publicat pe pagina Facebook a Ambasadei Poloniei la Bucureşti. "La aniversarea a 25 de ani de la Revoluţia din 1989, publicăm pentru prima dată mesajele cifrate trimise de Ambasada Poloniei la Bucureşti legate de evenimentele care se desfăşurau atunci în România. Mesajele cifrate au fost transmise în zilele de 23-26 decembrie 1989 şi se găsesc în arhivele MAE din Varşovia. În scopul publicării, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la câştigarea independenţei, acestea au fost desecretizate", se arată în postarea de pe Facebook.

În primul mesaj, transmis pe data de 23 decembrie 1989, unul dintre diplomaţii polonezi relatează ceea ce i s-a spus de către un diplomat de la Ambasada URSS-ului la Bucureşti:


Mesaj cifrat nr. 0-3914/IV

din Bucureşti 23.12.1989


Ora 15.00.

1. De la sovietici:


În numele Frontului Salvării Naţionale, I. Iliescu şi S. Brucan au solicitat ajutor militar Ambasadei URSS, pentru că singuri nu se vor descurca.

Fără să aştepte răspunsul, FSN a anunţat la TV că Ambasada a promis ajutorul.


Răspunsul URSS: sunt gata să acorde orice fel de ajutor cu excepţia intervenţiei trupelor.

2. Polonezii de la aeroport sunt deocamdată în siguranţă. Ne sună. Noi nu putem [să-i sunăm]. Au primit pături şi hrană. Nu există nicio posibilitate de a ajunge la aeroport şi de a-i lua de acolo.


3. Sovieticii au probleme cu cetăţenii lor, care s-au adăpostit în ambasadă după distrugerea Biroului Consilierului Comercial şi a locuinţelor.

4. La radio s-a anunţat că trupe arabe atacă Televiziunea.

La ora 15.00 auzim de acolo împuşcături care devin din ce în ce mai intense.

(-) Bauer

Diplomaţii polonezi de la Bucureşti îşi anunţau superiorii că au fost sunaţi de conaţionalii aflaţi în aeroport, dar şi că ruşii din capitala României se refugiaseră în sediul Ambasadei mai scrie EVZ.ro.

abonare newsletter