Politică

SONDAJ: Traian Băsescu, cel mai bun președinte al României din ultimii 25 de ani

La un sfert de secol de la căderea regimului Nicolae Ceauşescu, românii încep să se detaşeze de nostalgiile comuniste.

Potrivit unui barometru de opinie INSCOP, realizat la comanda cotidianului "Adevărul", un român din cinci l-ar mai vota pe fostul lider comunist, dacă ar candida azi la alegerile prezidenţiale. Un alt barometru de opinie, realizat în aprilie, arăta că aproape un român din doi era dispus să-l voteze pe fostul dictator, scrie digi24.

Conform unui sondaj realizat de INSCOP, peste 80% dintre români spun că preferă democraţia în locul comunismului şi doar 14% ar opta astăzi pentru vechiul regim.


La 25 de ani de la Revoluţie, aproape trei români din patru spun că n-ar vota pentru Partidul Comunist Român dacă acesta ar exista, în timp ce doar 14% spun că ar face această alegere.

Autorii sondajului i-au întrebat pe respondenţi şi dacă l-ar alege pe Nicolae Ceauşescu, dacă ar candida astăzi la alegerile prezidenţiale. 71% au răspuns negativ, în timp ce doar 17% dintre respondenţi spun că l-ar vota.


Conform sondajului, o treime dintre români spun că dintre Traian Băsescu, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, preşedintele în exerciţiu ar fi făcut cel mai bine ţării în ultimii 25 de ani. El este urmat de Ion Iliescu, apreciat de aproape 24% dintre respondenţi şi de Emil Constantinescu care a primit încrederea a 20% dintre cei chestionaţi.

Românilor li s-a mai solicitat să-i aprecieze pe cei trei preşedinţi care au condus ţara în ultimul sfert de secol, comparativ cu Nicolae Ceauşescu. Aproape jumătate dintre respondenţi spun că Emil Constantinescu şI Traian Băsescu au fost mai buni ca Nicolae Ceauşescu, în timp ce 39% l-au apreciat ca atare pe Ion Iliescu.


Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 2 decembrie, pe un eşantion de 1076 de persoane, iar marja de eroare este de plus minus 3%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter