Politică

UDMR a decis, la Cluj, să iasă din coaliţia de guvernare

UDMR a decis să iasă de la guvernare, a anunţat, joi, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, precizând că aceasta este o recomandare a Consiliului Permanent al Uniunii, iar decizia urmează să fie validată în şedinţa CRU din 13 decembrie. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, afirmă că intenția nu a fost de a da „vot negativ Guvernului”.

Kelemen Hunor a anunţat, în urma şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, care a durat mai bine de cinci ore, că recomandarea membrilor acestui for este ca UDMR să iasă de la guvernare.

El a precizat că o decizie în aceas sens ar urma să fie luată în şedinţa din 13 decembrie a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR.


Kelemen Hunor a spus că în urma alegerilor prezidenţiale UDMR a înţeles mesajul electoratului, respectiv ca Uniunea să se întoarcă mai mult către alegători.

„Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare”, a afirmat preşedintele UDMR.


Kelemen: Guvernul poate funcţiona şi fără UDMR

El a mai spus că Uniunea nu vrea să creeze instabilitate prin ieşirea de la guvernare şi că a ajuns la concluzia că Guvernul poate funcţiona şi poate avea stabilitate şi fără UDMR.

„Am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona (...) Recomandarea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali care va avea loc pe 13 decembrie este continuarea a ceea ce ştim foarte clar că este de făcut. Ne întoarcem şi ne ocupăm de comunitatea noastră, în Parlament vom susţine toate demersurile pentru susţinerea comunităţii noastre”, a adăugat liderul UDMR.


El a precizat că decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda CRU ieşirea de la guvernare a fost luată cu majoritate, fiind înregistrate două abţineri şi niciun vot împotrivă, iar înaintea şedinţei Consiliului Permanent au avut loc consultări cu organizaţiile judeţene ale Uniunii.

Întrebat dacă CRU, care va avea loc la Târgu Mureş, ar putea întoarce propunerea, liderul Uniunii a spus că „orice este este posibil”, dar nu crede că se va întâmpla.


Întrebat dacă UDMR are în vedere o colaborare cu PNL, liderul UDMR a afirmat că are în vedere „un dialog cu toate forţele politice democratice”.

„Nu există nicio solicitare nici din partea PNL, nici din partea noastră pentru un dialog. Am înţeles că PNL nu doreşte să guverneze, nu există o astfel de posibilitate. Guvernul Ponta are majoritate, există stabilitate politică şi guvernamnetală, nu trebuie să ne gândim la alte posibilităţi, pentru că nu există o astfel de dorinţă din partea nimănui, din partea noastră în niciun caz”, a spus Kelemen.


Întrebat mai departe dacă s-a discutat despre alcătuirea unei majorităţi parlamentare cu PNL, el a precizat că nu s-a discutat nimic, „nicio colaborare cu PNL, cu opoziţia actuală”.

„Nu vom fi în coaliţia de guvernare, nu vom fi în Guvern”, a subliniat Kelemen Hunor.

El a menţionat că nu voturile maghiarilor au dus la rezultatul obţinut de Klaus Iohannis, decizia ieşirii de la guvernare nefiind luată în funcţie de viitorul lui Iohannis.

Întrebat cum comentează intenţia PNL de a depune o moţiune de cenzură în februarie şi dacă UDMR o va susţine, Kelemen a spus că nu comentează.

Reacţii după decizia UDMR de ieşire de la guvernare

”În momentul în care decizia UDMR va fi una definitivă, evident că o discuţie în conducerea PNL va fi necesară pentru că obiectivul nostru de parcurs, anume acela de a îndepărta toxicul Guvern Ponta, rămâne în picioare şi cu cât mai repede se va putea coagula o nouă formulă a majorităţii parlamentare care să-l înlăture prin moţuine de cenzură cu atît mai bine”, a precizat Alina Gorghiu, purtător de cuvânt PNL.

„Ne vom uni forţele în opoziţie pentru a da acest guvern jos. Când ? Când se poate asigura o majoritate confortabilă în Parlament. UDMR a făcut exact ce trebuia să facă, Uniunea nu se poate asocia cu premier şi un guvern care şi-a pierdut busola. Disperarea naşte monştri, iar UDMR nu poate să fie în continuare alături de Ponta, de Dragnea şi de alţii”, a apreciat deputatul Cezar Preda.

„UDMR arată pisica la PSD! Nu cred că această decizie (ieşirea de la guvernare-n.r.) va fi validată de CRU, ci este folosită ca un instrument de maximalizare a pretenţiilor la negocierile cu PSD”, a opinat Ludovic Orban, vicepreşedinte PNL.

Ultimele Stiri
abonare newsletter