Politică

Ponta vrea să cumpere voturi cu bani europeni

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, că Poşta Română a distribuit 2,6 milioane de tichete valorice pe baza cărora persoanele defavorizate vor primi ajutoare alimentare printr-un program european.

„Ajutorarea persoanelor defavorizate este un program european, un program care se adresează tuturor celor 28 de ţări. Am văzut critici că noi nu trebuia să îl accesăm, doar aşa că suntem noi la guvernare. Toate cele 28 de ţări au dreptul să beneficieze de aceste fonduri. S-au repartizat prin Poşta Română, nu prin autorităţi locale sau prin altceva, 2,6 milioane de asemenea tichete şi, pentru că suntem în campanie electorală şi domnii de la ACL ne-au reclamat imediat la Bruxelles să nu mai dăm oamenilor nimic, bineînţeles că o să dăm, dar bineînţeles că repartizarea va începe după data de 17 noiembrie. După data de 17 noiembrie folosirea acestor tichete se poate face”, a afirmat Ponta la începutul şedinţei săptămânale de guvern.

3,3 milioane de alegători mituiți

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, preciza săptămână trecută că peste 3,3 milioane de persoane vor primi ajutoare alimentare din partea Uniunii Europene, faţă de 2,6 milioane în 2013, dacă se încadrează într-una dintre următoarele categorii: beneficiază de venitul minim garantat, sunt şomeri în plată sau ieşiţi din plată, sunt pensionari cu o pensie până în 400 de lei, sunt beneficiari ai indemnizaţiilor aferente invalizilor, veteranilor sau văduvelor de război, sunt persoane cu handicap grav şi accentuat, neinstituţionalizate, adulţi şi copii.


Ajutoarele vor fi distribuite pe baza unui cupon nominal, cu valoarea de 128 de lei.

Potrivit Rovanei Plumb, este vorba de 27 de kilograme de produse alimentare: ulei, făină, mălai, zahăr, paste făinoase, conserve de porc, de vită şi de pate de ficat.


Ajutoarele ajung și la săraci, și la bogați

Ajutoarele europene cu care premierul și candidatul Victor Ponta vrea să cumpere voturile alegătorilor defavorizați au ajuns însă și la persoane care nu au nevoie de ele. Un astfel de caz a fost semnalat de vicepreşedintele PNL Costel Caraş. El a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că soţia sa a primit de la Guvernul Ponta un cupon pentru ajutoare din fonduri UE destinate persoanelor defavorizare, în condiţiile în care el are o fermă de 100 de vaci şi încasări anuale de peste 100.000 de lei, informează Mediafax.

„Ieri (marți – nota red.), când am ajuns acasă de la fermă, nevastă-mea mi-a pus un cupon pe masă şi m-am uitat cu atenţie la el. Domnul Ponta şi domnul Daniel Constantin, extrem de ruşinos, îi trimit lui nevastă-mea, care a lucrat puţini ani şi are o pensie sub patru milioane (n.r. - lei vechi), îi trimit un cupon (...) adresat grupurilor defavorizate. Eu nu ştiu cât de defavorizată este nevastă-mea (...), dar nu-i trimiţi tu cupon, să-i dai făină, zahăr. Sunt în stare să am grijă de ea, să-i dau să mănânce. Domnul Ponta şi domnul Daniel Constantin, dar chiar nu vă este ruşine să folosiţi instituţiile statului?”, a spus Caraş ieri, într-o conferinţă de presă, rupând cuponul primit în faţa jurnaliştilor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter