Politică

PSD critică deschiderea pieţei gazelor naturale

<p> </p> <p />Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), a declarat ieri, la Cluj, că decizia Guvernului de a deschide piaţa gazelor naturale, este o “greşeală fundamentală”.

 

Deputatul susţine ca această decizie a Guvernului ar putea să scoată de pe piaţă agenţii economici, afectând totodată economia naţională.


“Este o greşeală fundamentală care afectează populaţia, şi economia naţională. Va genera creşterea preţului actual de la 160 de dolari până la nivelul preţului gazelor naturale din import, adică 418. Această creştere este imposibil de suportat, ea înseamnă un efort de 1,1 miliarde de euro în plus la acelaşi nivel de salarizare'', a explicat Iancu.

În acest sens, deputatul propune interzicerea exportului de gaze, pentru protejarea populaţiei. “Am iniţiat o propunere legislativă prin care se interzice exportul de gaze, iar gazele din producţia internă vor fi folosite în România pentru populaţie şi consumatorul rezidenţial, adică spitale, creşe, grădiniţe, case de copii etc. Acest lucru va determina, pentru aceste categorii, o scădere cu 50% a preţului gazelor naturale. De asemenea, vom defini, ca să putem oferi aceste gaze, consumatorul vulnerabil, în care intră aceste categorii şi pentru energia electrică, unde am definit un coş de energie. Acest lucru determină o scădere a preţului la energie electrică cu 30%, sunt măsuri obligatorii”, susţine Iancu.


 

Gurzău: “Problema e mai complexă”


 

Deputatul clujean Adrian Gurzău (PDL) susţine că este împotriva exportului de gaze, dar această problemă “nu se poate rezolva printr-o lege”. Mai mult, el spune că nici în momentul de faţă nu se exportă gaze, existând un acord care interzice acest lucru. Gurzău consideră de asemenea, că “cifra de 50% despre care vorbeşte Iancu este exagerată”. “Eu aş vorbi de o scădere de 25%. Problema este mult mai complexă, eu am vorbit mereu de lipsa unei pieţe, a unor condiţii de transparenţă, mai exact. Trebuie să lucrăm la ceea ce înseamnă contractele de privatizare, de exemplu”, a explicat pentru monitorul deputatul clujean.

abonare newsletter