Politică

Băsescu: România nu apreciază că în Ucraina s-a produs o invazie. Se produce o debalansare a capacității de luptă în favoarea separatiștilor

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, în cadrul unei conferințe de presă, că în Ucraina nu a avut loc o invazie a militarilor ruși.

”România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Nu suntem în fața unei invazii. Ceea ce se petrece în estul Ucrainei este o escaladare semnificativă a sprijinului pe care Rusia îl acordă separatiștilor. A avut loc inflitrarea de militari specialiști ca ofițeri de comandă și specialiști în operarea tehnicii de luptă moderne. Al doilea element al escaladării e transfertul masiv de tehnică de luptă de ultimă generație ce obligă la transferul de specialiști care să o opere”, a afirmat șeful statului, potrivit b1.ro.

”În analiza făcută astăzi (n.r. joi) cu ministerul de Externe, ministru și secretar de stat, cu serviciile de informații ale armatei, SIE și SRI, la care au participat cele mai autorizate persoane în analiza situației, în baza informațiilor pe care le-am avut între orele 17:00 și 18:00 putem aprecia că urmare a escaladării de tehnică miliatră și specialiști se produce o debalandare a forțelor în favoarea separatiștilor. Evaluarea noastră este că în momentul de față armata ucraineană se află în dificultate pe frontul de luptă din estul țării, și că mijloace suplimentare sunt necesare. Analiza noastră arată că se produce o debalansare a capacității de luptă în favoare separatiștilor”, a arătat Băsescu.

”România condamnă acțiunile Rusiei de a sprijini separatiștii. România reafirmă susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Obiectivul lui Vladimir Putin este să realizeze o Transistrie de dimensiuni mari pentru a bloca ratificarea acordului de asociere la UE și demersurile de aderare ale Ucrainei la NATO. Rămânem alături de Ucraina, suntem un susținător al Ucrainei și ceea ce legal putem face, vom face în sprijinul acestei țări”, a explicat președintele.
”Ne este cunoscută și situația de la Novoazovsk și cea din Mariopol care sunt elemente care pot fi arătate ca fiind zone în care s-ar găsi militari ai Federației Ruse, sunt militari infiltrați. Nu a fost invazie, dar urmarea puuternicei infiltrări, riscul major este al schimbării echilibrului în favoarea separatiștilor”, a încheiat Traian Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter