Politică

RATUC a mai cumpărat 10 autobuze din Paris

<p><img class="caption" src="images/stories/01_ianuarie/21_ziua/prezentare-autobuze-noi.jpg" border="0" alt="Foto Radu Pădurean" title="Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preţul unui autobuz a fost de 19.800 de euro. Autobuzele respectă standardul de poluare Euro 3 şi producătorii garantează că vor mai fi funcţionale încă zece ani.</p> <p>Parcul auto al Regiei Autonome de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj-Napoca a crescut cu încă 10 autobuze second-hand marca Renault R 312, achiziţionate de la regia autonomă de profil din Paris.</p> <p>Preţul unui autobuz a fost de 19.814 euro, cele 10 noi achiziţii urmînd să circule pe străzile Clujului încă zece ani de acum încolo.</p> <p>„Am cumpărat zece noi autobuze. Acestea sînt cam ultimele din parcul francez scoase la vînzare. Le-am achiziţionat pentru că sînt autobuze Euro 3 şi vor mai fi funcţionale, conform producătorului, încă zece ani de aici încolo. Sînt autobuze care au costat 19.000 de euro bucata, în condiţiile în care unul nou ar costa 190.000 de euro. Acestea sînt dotate cu suspensie hidraulică, au schimbător automat pentru străzile în pantă, motoare cu un consum redus şi sînt programate pentru traficul aglomerat din oraş”, a declarat primarul Sorin Apostu.</p>

Autobuzele vor fi introduse în circulaţie pe liniile care au punct final zona industrială a oraşului. „Dorinţa noastră este ca aceste autobuze să circule pe liniile care fac legătura dintre cartiere spre zona industrială şi mă refer la liniile 26, 27, 41, 48 sau 23. Aceste linii sînt folosite de către navetişti, cei care fac naveta de acasă înspre locul de muncă”, a precizat directorul RATUC, Liviu Neag.

Capacitate de 95 de călători

Liviu Neag | Director RATUC
„Dorinţa noastră este ca aceste autobuze să circule pe liniile care fac legătura dintre cartiere spre zona industrială - 26, 27, 41, 48 sau 23 - linii folosite de cei care fac naveta de acasă înspre locul de muncă.

Fiecare autobuz are o capacitate de transport de 95 de calători, dintre care 29 de locuri pe scaune. De asemenea, sînt prevăzute cu loc pentru cărucior de transport copii. Din punct de vedere al dotărilor de confort, noile autobuze au încălzire la baza geamurilor în salonul călătorilor, în partea de jos în zona căruciorului pentru copii şi în cabina conducătorului auto, precum şi ventilaţie naturală cu geamuri culisante şi ventilaţie forţată cu ajutorul unor ventilatoare pentru sezonul cald. Noile achiziţii vor înlocui alte zece autobuze a căror durată de funcţionare a expirat şi care vor fi casate.


Linia de tramvai, prioritate în 2011

Primarul Sorin Apostu a explicat că, pentru anul acesta, prioritatea municipalităţii în privinţa transportului în comun este reabilitarea liniei de tramvai pe două tronsoane: Mănăştur – Piaţa Gării şi Piaţa Gării – Bulevardul Muncii. „Dorinţa noastră este să realizăm proiectul reabilitării liniei de tramvai. Dacă se va începe lucrul la linia de tramvai în acest an, undeva la sfîrşitul primăverii – începutul verii, primul tronson ar urma să fie gata pînă în vara lui 2012. Imediat ce vom termina primul tronson vom achiziţiona prima garnitură de tramvai. Nu ştiu dacă vor fi noi sau second hand. Ne vom adapta la piaţa de atunci. Dacă vreun oraş care a folosit tramvaiele cinci ani de zile renunţă la ele şi acestea sînt bune, vom fi primii care le vom cumpăra”, a spus Apostu.

abonare newsletter