Politică

Amenzi la firmele de taxi pentru muncă la negru

<p /><img src="documente/stories/05_mai/13_ziua/04 taximetre masini taxi rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Peste 100 de firme de taximetrie au fost amendate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj cu 249.500 lei pentru muncă la negru şi alte nereguli.

Inspectorii ITM au descoperit în urma controalelor la firmele de taximetrie că mulţi dintre angajaţi aveau, în contractul de muncă, o reducere nejustificată a timpului de muncă de la opt ore pe zi la două ore pe zi, în condiţiile în care maşinile care se aflau pe trasee funcţionau nonstop.

 


Inspectorii ITM Cluj au controlat 127 de firme de taximetrie, în perioada ianuarie - aprilie şi au descoperit nereguli la 104 dintre acestea, fiind aplicate amenzi totale de 249.500 lei, din care 147.000 lei au fost pentru muncă la negru şi 102.500 lei pentru alte nereguli.

 


50 de persoane fără niciun fel de contract

 


Potrivit conducerii ITM Cluj, au fost depistaţi 26 de angajatori care practicau munca fără forme legale şi 50 de persoane care munceau la negru. Inspectorii ITM Cluj au constatat că nu există concordanţă între orele lucrate şi numărul de persoane care deserveau taximetrele. „A rezultat un număr de 50 de persoane care munceau în fapt pe taximetrele societăţilor verificate, dar care nu erau evidenţiate în statele de plată”, a declarat Emilian Roşca, inspector şef ITM Cluj.

 


Program non-stop, dar redus în cartea de muncă

 


În urma controalelor a ieşit la iveală faptul că angajaţii firmelor de taximetrie aveau ca timp de lucru, în contractul de muncă, doar două ore, când de fapt maşinile se aflau pe trasee non-stop. „Reducerea numărului de ore din contractele de muncă a avut ca scop «diminuarea »cheltuielilor salariale ale angajatorilor. Implicit au fost prejudiciaţi şi angajaţii prin diminuarea contribuţiilor la fondul de pensii în perspectiva calculului valorii punctului de pensie”, a explicat Emilian Roşca. El a mai adăugat că reducerea ,,pe hârtie” a numărului de ore lucrate a avut ca scop ,,diminuarea” în mod nelegal a obligaţiilor fiscale ale angajatorilor.

Printre problemele descoperite se află şi conducerea unor taximetre de persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă şi nici nu erau autorizate ca PFA. „S-a dispus modificarea tehnică a aparatelor de taxare în sensul ca acestea să evidenţieze numele şoferului care este la volan în tura respectivă”, a afirmat Roşca. De asemenea, s-a dispus plata orelor suplimentare şi a celor de noapte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter