Politică

Plan pentru atragerea investitorilor la Cluj

<p><img src="documente/stories/05_mai/12_ziua/mihai costin daniel don emilian rosca sorin apostu conf primarie rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Municipalitatea a luat iniţiativa creării unui grup de lucru pentru promovarea intereselor Clujului în relaţia cu investitorii.</p>

 

 


Clujul nu va pierde investitori, ci îşi va canaliza toate eforturile pentru a-i atrage înspre oraş, a anunţat azi primarul Sorin Apostu.

El a explicat că în acest sens a fost creat un parteneriat între Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) cu scopul de a consilia investitorii care vor să vină în oraş.


Plecarea ING nu afectează Clujul

 


„Am avut o întâlnire cu reprezentanţii firmelor de IT din Cluj, atât cele cu capital autohton, cât şi cu capital străin, pentru a mă asigura că municipiul nostru este în continuare un mediu economic propice pentru investitori. Concluziile ne arată clar că plecarea recentă a ING şi Nokia nu va afecta în nici un fel climatul de business local, fiind vorba despre decizii operaţionale ale companiile respective pe care le-ar fi luat oricum, indiferent de locaţie”, a explicat primarul Sorin Apostu. Mai mult, el susţine că firmele prezente deja la Cluj au dat asigurări că nu au nici o intenţie de părăsi oraşul, ba mai mult, se intenţionează mărirea numărului de angajaţi. Primarul a mărturisit că există în continuare un interes crescut al investitorilor faţă de Cluj, fără a dezvălui şi alte amănunte. Prin companiile de IT, consultanţă şi audit cu care primarul a discutat se numără EBS, Office Depot, Endava, Deloitte, Pricewaterhousecoopers, Brinel şi Yonder.

 


Linie verde pentru investitori

 


„Am ascultat sugestia în linie a tuturor şi am creat un protocol de colaborare între Primărie, ITM, AJOFM şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice în vederea gestionării relaţiei cu investitorii. Scopul principal al acestei colaborări va fi promovarea intereselor municipiului în relaţia sa cu potenţialii investitori. Fiecare instituţie implicată şi-a desemnat câte un reprezentant care va face parte din grupul de lucru care se va întruni ori de câte ori va fi nevoie, la solicitarea investitorilor interesaţi”, a anunţat primarul. Astfel, reprezentantul Primăriei în grupul de lucru va fi Carmen Marc, angajată a Biroului pentru relaţia cu investitorii. De asemenea, din acest grup de lucru vor mai face parte Adriana Crăciunescu de la AJOFM, Daniela Crăciunescu de la ITM şi Mariana Man de la Direcţia de Finanţe. La dispoziţia investitorilor va fi şi un număr de telefon la care va răspunde reprezentanta municipalităţii, Carmen Marc. „Trebuie să vedem cum funcţionează sistemul, iar apoi vom analiza dacă va fi nevoie şi de introducerea unui număr unic. Nu e ca la Ambulanţă, investitorii nu înroşesc firul şi nu cred că este nevoie de un număr unic deocamdată. Oricum, din câte ştiu eu, la nivelul ţării acest protocol este o iniţiativă unică”, a motivat Apostu alegerea unui număr de telefon mobil.

 

Se pregăteşte şi un site

 

Primarul a mai anunţat că până în toamnă va fi creat şi un site cu date despre Cluj-Napoca care va fi pus la dispoziţia investitorilor, unde vor exista şi link-uri către adresele web ale instituţiilor partenere în protocolul de atragere a investiţiilor. De altfel, datele de contact ale persoanelor din grupul de lucru creat se vor găsi şi la sediile ambasadelor din România, dar şi pe diverse site-uri dedicate sectorului business.

 

Nu a scăzut numărul firmelor străine

 

Protocolul a fost semnat azi de primarul Sorin Apostu, şeful ITM Cluj, Emilian Roşca, directorul AJOFM Cluj, Daniel Don şi directorul DGFP Cluj, Mihai Costin. Primarul a subliniat că investitorii caută la Cluj forţă de muncă calificată şi variată, dar şi clădiri de birouri de tip open-space, aflate în zone cu acces facil.

„În perioada 31 august – 3 septembrie anul acesta va avea loc o întâlnire la Cluj cu toţi şefii serviciilor publice de recrutare din Europa pentru a le prezenta ceea ce municipiul are de oferit”, a precizat Daniel Don, şeful AJOFM.

La rândul său, directorul de la Finanţe, Mihai Costin, a ţinut să sublinieze că numărul agenţilor economici cu capital mixt prezenţi la Cluj nu a scăzut în ultima vreme, în ciuda plecării unor companii. Astfel, la 1 mai, numărul companiilor străine prezente la Cluj era de circa 5.500, dintre care majoritatea, respectiv 3.706, se află în Cluj-Napoca.

abonare newsletter